Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se danas u Briselu uz posredovanje predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja i Miroslavom Lajčakom. Diplomatski izvori Nova.rs iz Brisela navode da pregovori dveju strana tapkaju u mestu i da nema napretka.

U glavnom gradu Belgije i sedištu Evropske unije trenutno traju razgovori predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima EU o situaciji na Kosovu.

Šef srpske države Aleksandar Vučić razgovarao je jutros sa Aljbinom Kurtijem, a takođe je imao odvojene sastanke sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom. Očekuju se i razgovori sa sepcijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, koji će ovim putem, kako saznaje naš portal, ponovo naglasiti podršku SAD naporima EU da podrži briselski dijalog.

A kako napreduje dijalog? Prema rečima naših izvora – razgovori još uvek ne daju konkretne rezultate iako od njih zavisi stanje na terenu i atmosfera na Kosovu.

“Razgovori trenutno ne daju rezultate. Dve strane su toliko udaljene od dogovora da je pitanje da li će uopšte biti bilo kakvog pomaka”, navodi naš sagovornik i naglašava srpska strana nije ta koja je koči pregovore.

On je dodao se nada da će tokom dvodnevnog boravka u Briselu doći makar do dogovora dveju strana o smirivanju tenzija na Kosovu.

“To je značajno za građane kojima ova neizvesnost nikako ne odgovara”, zaključuje naš izvor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare