Džon Bolton
Džon Bolton; Foto: Logan Cyrus / AFP / Profimedia

Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.

Bolton ističe da je važno pitanje kakav će stav zauzeti Bajdenova administracija prema Balkanu, u odnosu na Trampovu, ali ocenjuje da se Vašington u ovom trenutku više bavi domaćim pitanjima, nego stranom politikom.

On veruje da bi za sve postizanje dogovora trebalo da bude prioritet, čak i ako je potrebno napraviti kompromise koji izgledaju bolni, „jer onda možete da idete napred u svakom pogledu, i političkom i ekonomskom“.

„Mogu da vam kažem,,kada sam bio nacionalni savetnik za bezbednost, i pričao sa predsednikom Tačijem i predsednikom Vučićem, da je ta mogućnost manje teritorijalne korekcije bila razmatrana i o njoj se diskutovalo“, potvrdio je Bolton.

Prema njegovom shvatanju, „ako ljudi ne žele da razgovaraju o teritorijalnoj korekciji, po definiciji sklanjate jednu moguću komponentnu rešenja i sužavate opcije za rešenje i po definiciji pravite situaciju u kojoj se teže dolazi do rešenja“.

Kosovska vlada ima puno pravo da kaže da ne želi da razgovara o teritorijalnoj korekciji, ali Bolton misli da to onda praktično znači da neće biti napretka u pregovorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar