Foto: FoNet

Sporazum postignut u Vašingtonu nema pravnu vrednost, jer nikada nije poslat Skupštini, rekao je portparol kosovske vlade Perparim Krueziu. Dalje je dodao da će na sledećem sastanku između premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu postići dogovor o agendi novog dijaloga.

Perparim Krueziu je u intervjuu za Ekonomia Online rekao da sporazum potpisan u Vašingtonu između Kosova i Srbije nije legitiman zato što ga je potpisala Hotijeva vlada, koja je po njemu bila nelegitimna. Dalje, rekao je da su u kontaktu sa SAD-om radi zajedničkog rada na temama od zajedničkog interesa, prenosi KoSSev.

Pročitajte i ovo

„Da ponovim dugogodišnji stav premijera Kurtija, moram da kažem da pre svega taj dokument nema vrednost i pravnu prirodu jednog sporazuma, jer nije usvojen u Skupštini da se raspravlja ili da dobije podršku Skupštine i kao takav sa pravom se naziva kao dokument sa jednostranim obavezama vlade, koja je u vreme potpisivanja ovog dokumenta bila bez legitimiteta, a zatim je u međuvremenu dokazano da ne uživa potrebnu zakonitost da bi bila vlada. Pored toga, u kontaktu smo sa SAD da bismo zajedno radili na temama koje imaju zajednički interes“, kaže u intervjuu Krueziu.

jutarnji porgram probudi se jutarnji porgram probudi se

Za sastanak 15. juna u Briselu, Krueziu je rekao da je tokom ovog sastanka Vlada jasno stavila do znanja da je uzajamno priznavanje jedina finalizacija koju Kosovo prihvata.

Sastanak 15. juna bio je sastanak za dijalog. Dakle, ne sastanak u okviru procesa dijaloga. To je bio sastanak na kojem je premijer Kurti u pratnji potpredsednika vlade Bisljimija (Bislimi) izrazio i predstavio viziju ove vlade u pogledu dijaloga, zahtevajući da kao budući proces ne bude sličan prethodnom koji je bio neusklađen i bez prethodno dogovorene agende. Stoga je tokom sastanka postalo jasno da se zalažemo za dijalog koji je dobro pripremljen sa preliminarnim principima i da na početku procesa postoji saglasnost strana o glavnim elementima konačnog sporazuma, što znači da će biti uzajamno priznavanje kao otvoreni zahtev Kosova i kao očekivanje i zahtev SAD izraženi pismom predsednika Džoa Bajdena“, rekao je on.

Povodom izveštaja premijera Skupštini za sastanak u Briselu, rekao je da ako postoji ili poziv od Skupštine ili parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, Kurti je otvoren da se odazove. Međutim, rekao je da će na sledećem sastanku biti sastanci sa posrednikom, tako da će biti pokušaja da se postigne dogovor o agendi novog dijaloga, gde će se razgovarati o temi nestalih, što je jedna od najvažnijih tema u bilo kojoj diskusiji sa srpskom stranom.

Vlada Kosova je maksimalno posvećena rešavanju pitanja nestalih osoba i to traži na svakom sastanku koji je deo bilo kog procesa koji može poslužiti njegovom rešavanju, naglasio je Krueziu.

„Ako postoji poziv Skupštine ili parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, otvoreni smo da odgovorimo na poziv koji prihvatamo u vezi sa ovim pitanjem“, rekao je portparol kosovske vlade i dodao:

„Sledeći sastanak je sastanak koji je u službi sledećeg dijaloga. Prvi sastanak bio je samo informativnog karaktera na kome su predstavljeni stavovi Kosova i njegov stav o dijalogu. Na sledećem sastanku biće održani posredni sastanci sa medijatorom, tako da će biti pokušaja da se postigne dogovor na dnevnom redu novog dijaloga, jer je ovo neophodno koliko je i nepremostivo napraviti razdvajanje između ovog dijaloga i onog prvog. Tema nestalih osoba jedna je od najvažnijih tema u bilo kojoj diskusiji koju vodimo sa posrednikom i srpskom stranom. Isto je pomenuto na prvom sastanku, iako nije bila pripremljena agenda. Vlada Kosova je maksimalno posvećena rešavanju pitanja nestalih osoba i zahteva ga na svakom sastanku u okviru bilo kog procesa koji može da posluži za njegovo rešavanje. Biće preduzete neophodne pripreme da bi ovo uspelo.“

Premijer Kosova, Aljbin Kurti i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sastali su se u utorak u Briselu, u okviru dijaloga, ali se strane nisu složile oko pokrenutih tema. Ovo je bio njihov prvi sastanak u Briselu, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Nova runda dijaloga očekuje se u julu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar