Foto: Vesna Lalić

Referendum o promeni Ustava zakazan je za 16. januar 2022. godine. Taj datum se bliži, a većina opozicionih stranaka i pokreta još nije svim biračima dala usmerenja kako da se ovim povodom ponašaju. Da li na referendum treba izaći ili ga treba bojkotovati, da li da zaokruže “da” ili “ne” po svemu sudeći građanima će biti povereno da sami odluče.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o Ustavu za 16. januar 2022. Godine. Kako piše u odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma, građani će se izjasniti o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“.

Pitanje vrlo nejasno i neodređeno, a krije veoma važnu odluku o novom načinu biranja sudija i tužilaca. Naime, Vlada je predložila da se promeni način na koji se sudije i tužioci biraju, a stručnjaci smatraju da bi usvajanjem predloga došlo do još veće politizacije pravosuđa.

Uprkos tome, veći deo opozicije je za sada bez jasnog stava.

Stranka slobode i pravde prva je pozvala svoje glasače da na referendum ne izlaze.

Borko Stefanovic Dragan Djilas Borko Stefanovic Novi Sad Stranka slobode i pravde
Borko Stefanović, Dragan Đilas i Marinika Tepić u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

“Mi legitimitet ove Skupštine ne priznajemo, posebno za tako važne odluke. Pošto je za ovu promenu Ustava potrebna najpre dvotrećinska većina u parlamentu, a on je jednopartijski, odluku su mogli da donesu i samo na partijskoj skupštini Srpske napredne stranke. Zato ćemo naše glasače pozvati da u tome ne učestvuju”, rekao je nedavno predsednik SSP Dragan Đilas.

To potvrđuje i potpredsednik Borko Stefanović.

“Za nas je pravi referendum 3. Aprila. Ova Skupština nema legitimitet da o tome odlučuje”, kaže Stefanović za list Nova.

Sličnog je stava i zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić.

Dragana Rakić

“Ustav ne može da menja nelegitimna Narodna skupština u kojoj nema opozicije. Nije bilo prave stručne niti opšte javne debate oko najavljenih izmena Ustava. Građani ni ne znaju koje su sve ustavne izmene predviđene, a kamoli da se menja čak 30 članova Ustava. Pravi referendum za demokrate će biti 3. aprila. Tada će građani imati priliku da glasaju za „SNS mafiju“ ili za nas koji ne pristajemo da mafija upravlja našim životima i državom. Što se tiče eventualnog učešća demokrata na referendumu u januaru, stav o tome ćemo zauzeti nakon debate na našim stranačkim organima u narednom periodu”.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da je njen stav da na referendum treba izaći i glasati protiv.

Sanda Raskovic Ivic
Sanda Rašković Ivić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“Moj stav je da bez obzira na brojne mane, kao što su nedostatak javne rasprave, nedostatak monitoringa OEBS, na referendum treba izaći i glasati protiv izmena Ustava, jer je to uvod u druge promene, kao npr. promena preambule gde se KiM definiše kao deo Srbije”.

Za izlazak na referendum je i Biljana Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd.

“U svakoj zemlji pitanje promene Ustava mora biti jedno od najkrupnijih političkih pitanja, posebno još kada se zahteva referendumsko izjašnjavanje građana jer se radi o promeni Ustava u vezi sa uređenjem vlasti, odnosno pravosuđem. Građani Srbije su pozvani da se izjasne o tome da li su za potvrđivanje Akta o promeni ustava Republike Srbije, a da ogromna većina ne zna ništa o sadržaju 29 amandmana iz ovog Akta, i prilično je očito da se vlast i neće potruditi da im omogući da se o tome izveste. Budući da nema cenzusa, dovoljno je da na birališta izvedu svoje birače da po komandi zaokruže DA. Moje lično mišljenje je da treba reći “ne” takvom načinu vladanja, a pokret Ne davimo Beograd će vrlo brzo saopštiti svoj stav po ovom pitanju”.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka kaže da će se posavetovati po tom pitanju sa najeminentnijim stručnjacima iz oblasti prava.

Aleksandar Jovanovic Cuta
Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Da se pre svega građanima objasni šta je pravo pitanje referenduma, jer je vrlo nejasno. Mislim da je jako važno i da se stvori širi konsenzus političkih stranaka, pokreta, organizacija oko toga šta treba raditi. Na posletku, mislim da šta god odlučimo ne valja. Ne bi trebalo izaći na referendum koji raspisuje jednopartijska nelegitimna Skupština. Jer, ona nema pravo da ga raspiše i to tri meseca pre izbora. Ovaj referendum guraju na silu, to je jop jedna manipulacija Aleksandra Vučića i pitanje je zašto mu se tako žuri, šta ga goni… S druge strane, ne znam koliko je pametno ni bojkotovati referendum, kad su tako važne osluke u pitanju.

BONUS VIDEO: Zašto referendum nikoga ne zanima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare