Miloš Jovanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Kandidat koalicije NADA za predsednika Srbije Miloš Jovanović pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, vrati Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o eksproprijaciji, a građanima je poručio da izađu na referendum o promenama Ustava u januaru i kažu "ne", jer bojkot ide na ruku vlastima.

„Vučić ima sva ustavna ovlašćenja, po članu 113, da vrati zakon. Jedino što se traži od njega je da objasni zašto ga vraća. O tom zakonu treba da odluči novi saziv Skupštine i da se o njemu održi i javna rasprava“, istakao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovom mišljenju, loše je što su izmene Ustava i Zakon o eksproprijaciji, što su vrlo važne stvari, donete pred izbore, u trenutku kad nema rasprave u parlamentu ni u medijima, pa se „ta rasprava prenela na ulicu“.

Jovanović je dodao da sadašnji Ustav predstavlja garanciju teritorijalnog očuvanja Srbije i da se građani „ne smeju olako navikavati“ na česte promene Ustava.

Promene Ustava, naglasio je on, iznudila je i sugerisala Evropska unija, a očigledno je da se ona u dogledno vreme neće širiti.

Jovanović je napomenuo i da obrazloženje da se Ustav menja zbog oblasti pravosuđa nije ubedljivo, jer „pravosuđe je suštinski zavisno od političke volje“, i ako nje ima, može i sad da radi dobro, kao što može i da bude loše i posle ustavnih promena.

On je, komentarišući subotnje proteste građana i blokade saobraćaja, rekao da razume ljude koji na njih izlaze, jer im je dozlogrdilo mnogo toga.

Jovanović je osudio neizlazak policije da spreči sukobe i ocenio da je potpuno skandalozno ono što se desilo u Šapcu, jer je „nenormalno da prokrčite sebi put na nasilan način, da građani uzimaju pravdu u svoje ruke, onda je to ‘divlji Zapad’“.

„Ako vlast zabrani izlazak na autoput, onda policija mora biti tu da spreči sukobe. Ova vlast se više ponaša kao partijska i politikantska, nego kao državna i državnička“, konstatovao je on i izrazio nadu da na protestima u sledeću subotu neće biti sukoba.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar