Željko Bodrožić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlade pod vođstvom Ane Brnabić u poslednjih pet godina nisu napravile nikakve pomake, a od nje se očekuje da radi kao što je i do sada radila, rekao je u Novom danu Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a. On dodaje da je Brnabić nastala zato što Srpska napredna stranka ima lošu kadrovsku strukturu i manjak svojih ljudi. Kada je u pitanju najava otkazivanja Evroprajda, koji je u septembru trebalo da se održi u Beogradu, gost Novog dana ističe da od kada je Vučić na vlasti pravog Prajda nije bilo, a da su organizatori pristali na tu igru. Za "litiju za spas Srbije", koja je u nedelju održana u Beogradu, kaže da je bila zastrašujuća i da su falile samo baklje pa da sve podseća na tridesete godine prošlog veka.

„Polagao sam nadu da će njen dolazak na čelo vlade relaksirati situaciju. Ništa se nije desilo. Od normalne fine žene se pretvorila u radikalku. Taj vokabular, pogledi na svet, ispoljavnaje vernosti i prvrženosti ne stoji joj. Ali, naučila je da odigra tu ulogu i tako je i igrala“, rekao je Bodrožić komentarišući dosadašnji učinak premijerke.

Kada je u pitanju najava da će na mestu koordinatora službi bezbednosti ubuduće biti lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, gost Novog dana kaže da se od početka vidi da bivši kadrovi SRS i članovi SNS imaju „slabiju prođu“ od „preletača i ljudi koje Aleksandar Vvučić vadi iz pretinaca da ih promoviše“.

„Loša je kadrovska struktura SNS“, istakao je Bodrožić i to poredi sa nekadašnjim stanjeu Srpskoj radikalnoj stranci, za koju kaže da je bila partija za „manjkom kadra, a viškom članstva, sa manjkom ideja sa viškom mržnje“.

Iz takve situacije, dodaje Bodrožić, nastala je Ana Brnabić i drugi spasioci koje smo zaboravili.

Objavljujući ime mandatara, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će taj mandat biti oročen do 2024. godine, kada bi Brnabić na čelu vlade trebalo da zameni Miloš Vučević, dosadašnji gradonačelnik Novog Sada.

Mediji su primetili da se te godine održavaju i lokalni izbori, a da oni u Srbiji nikada nisu održani samostalno.

„To je igra koju Aleksandar Vučić igra godinama bezobrazno i bezosećajno. Prepustili smo državu jednom čoveku svesno, posle je on sam uzimao s obzirom da je zavladao ministarstvima sile, bezbednosnim strukturama i medijima. Zakovao je svoju vlast i sada se igra s nama“, kazao je Bodrožić.

Dodaje da Vučić ne želi da izgubi nijedan grad ili selo u Srbiji, a da održavanjem izbora na više nivoa u jednom danu – snaga SNS još više dolazi do izražaja.

Istovremeno, to je prilika da se, kako kaže, ionako slaba opozicija razvuče na više strana, bez kapaciteta da odgovori na mašineriju naprednjaka.

Bodrožić, međutim, napominje, da je pitanje šta će biti do 2024. godine jer se stvari ubrzavaju usled rata u Ukrajini.

„Pitanje je koji mu je manevarski prostor. Sve je manji, a u Evropi i svetu se stvari usložnjavaju zbog rata, i moguće su nenadane promene i u ovakvim sistemima“, istakao je gost Novog dana.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Goran Miletić: Ne postoji način da se legalno zabrani šetnja na Evroprajdu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare