Aleksandar Bocan Harčenko Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je kritikovao izjavu izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimira Bilčika povodom početka rada ruskog državnog kanala RT na srpskom jeziku, ocenivši da je "cinično bacio u zaborav opšteevropske vrednosti".

Povodom Bilčikove izjave da novi medij RT Balkan „nema veze sa nezavisnim profesionalnim novinarstvom“, već da širi „rusku ratnu propagandu i napada same osnove evropskih vrednosti“, Bocan-Harčenko je naveo da je izvestilac EP za Srbiju „faktički zatražio od Beograda“ da zabrani njegov rad.

„Predstavnici EU su još jednom, sada preko poslanika EP Vladimira Bilčika, cinično bacili u zaborav opšteevropske vrednosti, koje oni navodno toliko čuvaju. Pomenuti Bilčik, ne birajući reči, faktički je zatražio od Srbije da zabrani rad (medija) RT Balkan u zemlji“, napisao je Bocan-Harčenko na Tviteru.

Ruski ambasador je naveo da „Bilčika, kao i, doduše, bilo koga u evropskim institucijama, ne brine mišljenje većine državljana Srbije, koji žele da se informišu na RT“.

„O kakvoj slobodi izražavanja možete pričati u Evropi kada se od Beograda zahteva da odustane od tog osnovnog demokratskog principa u ime uspešnog napredovanja srpskog naroda ka ‘svetloj budućnosti’ u Evropskoj uniji“, naveo je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je dodao da „Bilčikova teza ‘da se ne dozvoli stvaranje centra Kremlja za dezinformaciju’ nije nova“, jer „u Evropi slobodu izražavanja vekovima guše, pozivajući se na borbu protiv tobožnje propagande i ‘verbalne prljavštine’“.

Bilčik je prethodno rekao da medij RT Balkan na srpskom jeziku, čiji je portal danas počeo sa radom, „nema veze sa slobodom govora, jer se ne radi o mediju već o ruskoj ratnoj propagandi“.

„Dozvoliti emiteru koji je pod sankcijama EU još od marta da može da radi u Srbiji je zaista korak u pogrešnom pravcu i u potpunoj je suprotnosti sa obavezom koju smo čuli od predstavnika (srpske) vlade i javnih institucija“, rekao je Bilčik za televiziju N1.

Dodao je da je davanje dozvole „propagandi Kremlja“ za emitovanje u Srbiji „u suprotnosti sa osnovnim principima vladavine prava, demokratije, osnovnih ljudskih prava i sloboda za sve“.

Bilčik je juče, povodom najave da će ruski državni medij početi da radi u Srbiji, rekao da zemlja koja je ozbiljan kandidat za EU ne bi trebalo da bude „centar za dezinformacije Kremlja“.

BONUS VIDEO – Koje su posledice ukoliko ruska državna televizija Raša tudej otvori predstavništvo u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar