Goran Rakic i Srpska lista
Goran Rakić i Srpska lista Foto:N1

Biračka mesta za izbore za gradonačelnike i odbornike skupština opština na Kosovu zatvorena su u 19 časova, a pravo glasa imalo je 1.885.448 birača. Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama. Pratite dešavanja na lokalnim izborima na portalu Nova.rs.

Prema prvim informacija koje stižu od reportera, ali i nezavisnih posmatrača, izbori su protekli bez većih nepravilnosti, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

22.20 – Pacoli: Samoopredeljenje bilo samo protiv svih, u drugom krugu smo u glavnim opštinama

Član predsedništva Samoopredeljenja Fitore Pacoli rekla je da izlazne ankete koje su objavili pojedini mediji nisu ozbiljne, dodajući da će konačni rezultati pokazati da je Samoopredeljenje najjača stranka, prenosi Ekonomija onlajn.

„Vodila se propaganda protiv Samoopredeljenja, a konačni rezultati koji se očekuju vrlo brzo pokazaće da ćemo iz ove trke izaći kao najjača stranka“, rekla je Pacoli.

Smatra da će u drugom krugu Samoopredeljenje odneti pobedu u najvećim opštinama.

„Gde god da se nalazimo u drugom krugu, pobedićemo. Mi smo najmanje vodili kampanju i ipak smo najbolji. Potrošili smo najmanje novca i imamo najveću podršku“, rekla je Pacoli.

Isključuje odlazak u drugi krug u Prištini, veruje u pobedu Arbena Vitie.

22.00 –  Rakić: Srpska lista pobedila u svim većinskim srpskim opštinama

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je ta politička opcija pobedila u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, a da je njihov kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević osvojio „više od 10.776 glasova“.

21.35Srpska lista osvojila 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici

Centralna izborna Komisija je objavila da je na osnovu do sada prebrojanih glasova u Severnoj Mitrovici kandidat Srpske liste za gradonačelnika Milan Radojević osvojio 86,37 odsto.

Zajednički kandidat albanskih stranaka za gradonačelnika Severne Mitrovice Erden Atić osvojio je 13,63 odsto.

U opštini Gračanica izabrana je takođe kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić.

21.20Haradinaj: Pobedili smo u šest opština

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je njegova partija ostvarila pobedu u šest opština i da ide u drugi krug u opštini Istok.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U Peći pristalice Demokratskog saveza Kosova proglasili su pobedu aktuelnog gradonačelnika Gazmenda Muhadžerija.

Aktuelni gradonačelnik je prema trenutnim podacima CIK-a ostvario skoro trostruku prednost u odnosu na kandidata Samoopredeljenja Gazmenda Agušolija.

21.00 – U Južnoj Mitrovici pobedio Bedri Hamza

Prema rezultatima ankete „EXIT-POLL“-a Bedri Hamza je pobedio aktuelnog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija u prvom krugu, prenosi TV Kljan Kosova.

„Hvala ti Mitrovice, ovo je duša Mitrovice. Ponizno tvoje, Bedriu“, napisao je on na Fejsbuku.

20.55 – Lazarević: Rekordna izlaznost u četiri srpske opštine

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev-a uživo se uključila u emisiji „Utisak nedelje“ i rekla da je zabeležena rekordna izlaznost u četiri severne opštine. Prema njenim rečima, kako se sada odvija situacija, u Prištini se ide u drugi krug izbora.

„Nema delima da je u srpskim sredinama pobedila Srpska lista“, rekla je Lazarević i naglasila da je ne bi iznenadilo da ova lista osvoji 100 odsto glasova.

„Iako nikada ne glasam na lokalnim izborima, sumnjam da je moj glas svaki put bio na izborima. Što se tiče odluke da Srpska lista izađe na izbore, za mene to nije iznenađenje“, kazala je Lazarević u emisiji „Utisak nedelje“.

20.45 – U Prištini najviše glasova za Ramu i Vitiu

Vitia je osvojio za sada oko 36, a Rama oko 30 odsto glasova. Ostali kandidati su prema prvim podacima daleko iza njih.

20.18 – Na osnovu dostupnih informacija iz Centralne izborne komisije (CIK), do 19 sati na izborima je glasalo oko 43 odsto upisanih birača. Izborni proces danas je završen bez značajnijih incidenata. Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 časova ujutro i zatvorena u 19 sati.

19.33 – Prema poslednjim podacima CIK-a danas je glasalo 42, 85 odsto upisanih birča, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Kosovo, izbori
Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

U Leposaviću je do 19.00 casova glasalo 74,21, Zvečanu 83,81 odsto, Zubinom Potok 64,66, severnom delu Kosovske Mitrovice 68,94. U Obiliću je glasalo 51,68, a u Gračanici 43,16 odsto, Štrpcu 56,68 procenata upisanih birača.

19.02 – Burim Ahmeti iz CIK-a izjavio je da je sve spremno za prebrojavanje glasova, koje će početi odmah po zatvaranju biračkih mesta.

18.25 – Tužilac Agron Uka iz Tužilaštva u Gnjilanu potvrdio je danas da je tokom prethodne noći uhapšen sin sadašnjeg gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića, zbog sumnje da je kupovao glasove na aktuelnim lokalnim izborima. Uka je za portal kallxo.com rekao da su pored sina Dejanovića, uhapšene još tri osobe, koje su rodjaci kandidata za odbornike.

18.15 – U Mališevu uhapšen posmatrač i član izborne komisije zbog krivičnog dela davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, javlja KiM radio.

Kosovski tužilac potvrdio je da su uhapšeni  zbog sumnje da su kupili glasove. Kosovska policija je saopštila da im je određen pritvor od 48 sati.

18:09 –  Manje od sat vremena je ostalo do zatvaranja biračkih mesta na Kosovu. Prema informacijama Kohe, u poslednjih nekoliko sati i dalje se beleži mala izlaznost.

17.27 – Do 16 časova, svoje pravo glasa iskoristilo je 26,89 odsto građana, odnosno 506. 997 upisanih birača.

17.12 – Prema informacijama Reporterija, najstariji birač je glasao u Prizrenu. U pitanju je baka stara 109 godina, koja je glasala u pratnji mladih članova porodice.

16.35 – Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je za Kosovo onlajn da je na današnjim redovnim lokalnim izborima na Kosovu dozvoljeno glasanje sa ličnim kartama kojima je istekao rok važenja.

16:08 – Izborno veće za žalbe i predstavke (IPŽP) na Kosovu saopštilo je da su politički subjekti podneli prve žalbe zbog kršenja kodeksa ponašanja za današnje lokalne izbore.

Mulj Desku (Mul), šef Sekretarijata Odbora za žalbe i predstavke (IPŽP), rekao je za Radio Slobodna Evropa da su do sada pet političkih subjekata podneli žalbe da je prekinuta izborna tišina.

„Pokret Samoopredeljenje podneo je četiri žalbe protiv Demokratskog saveza Kosova (LDK), dve za opštinu Priština, jednu za Podujevo i jednu za Junik, a jednu je podnela Nova demokratska inicijativa Kosova protiv Liberalne partije Egipta“, naveo je Desk.

16.06 – U Severnoj Mitrovici do 15 sati glasalo 55,03 odsto birača, u Zubinom Potoku 44,53 odsto, Leposaviću je 46,38 , a u Zvečanu  56,91 odsto. Izlaznost u Novom Brdu je 46,58 odsto, Štrpcu 41,99, Ranilugu 40,68, Koloktu 37,50, Partešu 36,30 i u Gračanici  32,19 odsto.

15:30 – Prema izveštaju CIK do 15 sati na KiM glasalo je oko 27 odsto birača. Do sada je, kako navode u CIK, glasalo 481.870 građana sa pravom glasa. Prema tim podacima, izlaznost je nešto veća u srpskim sredinama.

15.15 – Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče „u najboljem redu“.

14:30 – Kako javlja reporterka N1, izborni dan na Kosovu protiče uglavnom mirno. Bilo je pet ili šest privođenja na Kosovu u vezi sa kršenjem izbornih propisa – četiri čoveka su provedena u Klokotu i jedan u Gnjilanu. Najveća izlaznost na severu je u opštini severna Mitrovica – nešto više od 30 procenata, a najniža u Zubinom Potoku – nešto više od 15 odsto, navodi reporterka N1 koja se nalazi u Kosovkoj Mitrovici.

Perparim Rama Kosovo, izbori
Perparim Rama Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

14:00 – Birač iz Gnjilana je fotografisao svoj glasački listić, ali je nakon sprovođenja do policijske stanice pušten po redovnoj proceduri. Portparol policije u regionu Gnjilana Ismet Hašani rekao je za Kosova Press da ova stanica pokriva sedam opština, te da je identifikovala samo ovu nepravilnost. Prva hapšenja u vezi sa izbornim procesom dogodila su se sinoć u Klokotu.

13:30 – Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog prati proces lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Ekonomia Onlajn. Tokom posete biračkom mestu u školi „Ismailj Ćemailji“ u Prištini, rekao je da su izbori važni za demokratiju i govorio o tome kako protiče izborni dan na Severu Kosova.

13:00 – Zbog kršenja izbornog procesa, pripadnici Kosovske policije uhapsili su jednu osobu u Suvoj Reci kojoj je, odlukom tužioca, određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, prenosi Reporteri.

12:40 – Nova.rs u Gračanici: Sve je mirno, Vučić na plakatima

Na dan izbora u Gračanici mirno. Kako javljaju reporteri Nova.rs, na ulicama Gračanice bilo je svega desetak ljudi. Grad je oblepljen plakatima Srpske liste i Aleksandra Vučića. Nekoliko prolaznika nije želelo da komentariše situaciju za naš portal. Jedan sagovornik Nova.rs, koji kaže da radi u Gračanici, a da inače živi u Kruševcu, ali da deset dana mesečno provodi ovde, kaže da je izašao na izbore.

Gračanica, Kosovo i Metohija
Gračanica Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kompletan izveštaj iz Gračanice čitajte ovde.

12:15Četiri osobe uhapšene su sinoć u Klokotu pod sumnjom da su počinili krivična dela kupovine glasova, prenosi N1. 

12:00 – Do 11 časova glasalo je 8,29%, odnosno 147.780 glasača, saopštio je CIK Kosova. Što se tiče opština na Severu, najveća je izlaznost u Severnoj Mitrovici 30,96%, zatim u u Zvečanu 29,42%, u Leposaviću 19,9%, i u Zubinom Potoku 15,50%. U Severnoj Mitrovici glasalo 5,486 ljudi – obrađeno 100%,  Zubinom Potoku 926 – obrađeno 94,07%, u Zvečanu glasalo 2,024 – obrađeno 100% i Leposaviću 1.899 – obrađeno 75,2%. Izlaznost u Gračanici je 13,16%, u Novom Brdu je 15,75%, u Ranilugu 12,04%, Partešu 10,53%, Klokotu 9,22%, Štrpcu 12,65%.

11:50 – Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, koji je ponovo kandidat za novi mandat, i Slavko Simić iz Srpske liste glasali su danas u Leposaviću na lokalnim izborima. Todić i Simić glasali su na biračkom mestu u Tehničkoj školi Nikola Tesla.

11:40 – Nakon što su u februaru održani vanredni parlamentarni, sutra se na Kosovu održavaju lokalni izbori a svih 38 opština biraće svoja nova rukovodstva. S obzirom na to da su Aljbin Kurti i njegova stranka Samoopredeljenje odneli ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u februaru ove godine, lokalni izbori biće njihov prvi veliki izazov. U Prištini, kako javlja naš reporter, nema ni reči o sutrašnjim izborima. Za razliku od Srbije gde se bitka za vlast bije neprestano, na ulicama nema ni promotivnih štandova, ali ni plakata ni bilborda.

11:15 – Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović glasao je jutros biračnom mestu u OŠ „Kralj Milutin“ i tom prilikom pozvao sve meštane da danas izađu u što većem broju na birališta. „Da nastavimo da od Gračanice pravimo jednu udbarnu sredinu, da jednostavno naš narod opstane i ostane na ovim prostorima“, poručio je Popović za Kosovo Online.

10: 45 – Šta građani Kosovske Mitrovice očekuju od izbora:

10:15– Priština visoku izlaznost u srpskim sredinama tumači kao „maligni uticaj Beograda“: to u izjavi u izjavi za Kosovo online tvrdi Bljerim Velja, savetnik predsednice Kosova. 

9:20 – Samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je nešto posle 9 časova u biračkom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, javlja RTV Kim.

9:17 – Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović glasao je u biračkom centru u Zvečanu, javlja reporterka Radija Kontakt Plus.

Kandidati sa flasterom preko usta na kom piše „STICKER“

Kako prenosi N1, kandidat za gradonačelnika i odbornika iz GI Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević i Dušan Milunović stigli su na glasanje u Osnovnu školu Sveti Sava u severnom delu Mitrovice.

Dvojica kandidata pojavili su se na glasanje sa prelepljenim flasterom preko usta na kojima je pisalo: „STICKER“.

Glasao Radojević

Milan Radojević Foto:KoSSev

9:15 – Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević kaže da izborni proces protiče u najboljem redu, uprkos teškoćama koje su, kako je rekao, imao prethodnih dana.

„Nadamo se da će se izborni proces završiti u najboljem redu i da će građani reći svoje na izborima i da ćemo na izborima odbraniti svoje pravo na slobodu govora, svoje pismo i na slobodu kretanja“, naveo je.

09:04 – Ambasada SAD u Prištini: Odluke gradonačelnika utiču na svakodnevni život

KoSSev prenosi da je ambasada SAD u Prištini pozvala je građane Kosova da iskoriste priliku da obave glasanje, kako bi se njihov glas čuo.

„Opštinski lideri su važni. Njihove odluke, bilo da je davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima, utiču na kvalitet vašeg života svakog dana. Ne propustite priliku da se vaš glas čuje“, poruka je ambasade SAD u Prištini povodom današnjih izbora na Kosovu.

08:46Otvorena biračka mesta u Orahovcu i Velikoj Hoči
Otvorena su biračka mesta u Orahovcu i Velikoj Hoči, a Srbi će glasati u prostorijama OŠ „Dositej Obradović“ u Orahovcu i prostorijama OŠ „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči, prenosi RTV Kim.

Rakić pozvao građane da izađu na izbore

8:45 – Goran Rakić je rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče u najboljem redu.

„Građani opštine Severna Mitrovica su, kao što ste videli, jutros masovno krenuli ka biračkim centrima da iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate za gradonačelnika i odbornika“, rekao je i pozvao građane koji još nisu izašli da u toku dana to učine, „naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“, prenosi N1.

08:43Danas glasaju i zatvorenici
Glasanje će se danas odvijati i u kosovskim popravnim ustanovama, gde se trenutno nalazi 1.637 zatvorenika, prenosi KoSSev

Portparol Kosovske popravne službe, Fljorent Gaši, rekao je da će se oni pobrinuti za stvaranje prostora i nesmetano odvijanje procesa u koordinaciji sa Centralnom izbornom komisijom. Biračke spiskove i materijale obezbediće CIK.

8:00 – Iz centralne Srbije jutros i noćas su krenuli raseljeni Srbi koji imaju pravo glasa, navodi RTS.

Srpska lista kolektivno izašla na glasanje

7:55 – Srpska lista tradicionalno ide kolektivno na glasanje, prenosi KoSSev.

Predsednik Srpske liste, Goran Rakić, glasao je tačno u 8 časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Odmah zatim uz njega je glasao i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević.

Glasanje su obavili i Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana, navodi portal KoSSev.

7:50 – Glasanje protiče bez problema u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta u Gračanici, javlja KoSSev.

07:10 Predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević rekao je u obraćanju medijima da su sva biračka mesta u sedam biračkih centara otvorena na vreme, prenosi Kosovo online.

Srpska lista dan ranije odlučila da učestvuje na izborima

Srpska lista je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da izađe na lokalne izbore po zakonima Kosova, rekao je u subotu predsednik ove stranke i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić, prenosi N1.

Pročitajte još...

Ova partija je bila za bojkot izbora, ali je napomenuo da je odluka promenjena nakon konsultacija sa predsednikom.

On je najavio da ukoliko do novembra Beograd i Pristina ne počnu razgovore o ZSO, Srpska lista ce na severu Kosova napustiti institucije.

O današnjim izborima

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata. Izbore prati 25.000 posmatrača.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi je na prvoj konferenciji za medije saopštio da su otvoreni svi glasački centri na Kosovu i da do sada nije bilo ni jednog problema i nepravilnosti.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi, a glasaće se na 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkim mesta.

Za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 kandidata, od toga 3.261 muškaraca i 1.937 žena.

Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika na posebnom glasačkom listu i istovremeno i za jednog kandidata za odbornika opštine.

Izbore prati više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19 sati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare