Blizanci u poslaničkim klupama: Bilans prve godine rada Skupštine

Politika 20. jul. 202108:50
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako su mesečno postavljali u proseku petnaestak pitanja, priliku da odgovore zatraže direktno od članova Vlade poslanici su uglavnom koristili da podvuku kvalitet vlasti SNS u odnosu na prethodne. U realnosti to znači da je, iako gotovo jednopartijski, parlament ostao poligon za obračun sa političkim protivnicima, piše NIN.

U rubrikama koje na sajtu Narodne skupštine beleže istorijat u radu predstavnika naroda, od prvih „ustaničkih skupština“ do danas, zabeležene su i brojne zanimljivosti, da je prva pred parlamentom pala vlada Jovana Marinovića, da je nakon Svetoandrejske skupštine poslanička dnevnica bila 15 groša, da su pri otvaranju i zatvaranju sednica poslanici bili dužni da nose jednoobrazno svečano narodno odelo domaće proizvodnje, a u kontinuitetu i „naročit znak“ kako bi bili prepoznatljivi svuda. U tim rubrikama još ne piše, ali zaslužuje da se jednog dana nađe i kuriozitet da je aktuelni, 12. saziv Narodne skupštine gotovo sve odluke donosio jednoglasno, jer u njemu poslanički klub okupljen oko SNS-a ima 199 poslanika (odnedavno je brojniji za 11 poslanika SPAS-a Aleksandra Šapića), slede socijalisti i Jedinstvena Srbija sa 32, Savez vojvođanskih Mađara sa devet, Bošnjaci iz stranke Muamera Zukorlića i Demokratska partija Makedonaca sa četiri, dok po tri poslanika imaju klubovi albanske Ujedinjene doline i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Bilans prve godine rada dvanaestog saziva Narodne skupštine SrbijeBlizanci u poslaničkim klupamaIako su mesečno…

Posted by NIN on Thursday, July 15, 2021

Dok se saziv, čija se konstitutivna sednica održala pre nešto manje od godinu dana, priprema za letnju pauzu, poslanici neće nositi jednoobrazna odela, ali će još jednom jednoobrazno glasati na rastanku, na osmom vanrednom zasedanju. U utorak, 13. jula, kada ovaj broj NIN-a odlazi u štampu, odlučiće o još sedam predloga zakona i jednom predlogu odluke. Svi su u Skupštinu dospeli na predlog Vlade Srbije i razmatraće se po dnevnom redu koji je određen zahtevima čak 233 poslanika.

Povezane vesti:

Na prvoj, konstitutivnoj sednici 4. avgusta 2020. najstarija poslanica Smilja Tišma održala je bogatu iskustvom, ali neučinkovitu lekciju mlađim kolegama, a nakon verifikacije mandata nastavak je zakazan za 22. oktobar, kada je vladajuća koalicija, iako je delovalo nemogućim, uspela da iznenadi javnost izborom Ivice Dačića za predsednika parlamenta. U višemesečnom iščekivanju da se Vlada sastavi, u parlamentu koji nikada od uvođenja višestranačja nije bio toliko monolitan i politički ujednačen, činilo se da neizvesnosti nema, ali je malo ko, uprkos dvotrećinskoj većini naprednjaka, očekivao da će šef socijalista ostati bez ministarskog resora, ako već nema potpredsedničko mesto u Vladi. Diplomatski se bivši šef diplomatije i tad smeškao u kamere tobož radujući se „povratku u zavičaj“, Skupštini u kojoj je poslanik od 1992. Dačić je izabran glasovima 225 poslanika, uz jednog uzdržanog. Otad nije bilo mnogo prilika u kojima je bilo uzdržanih. A glasanja protiv skoro da nije bilo uopšte. Ako nisu svi poslanici glasali za neki predlog, po jedan ili dvoje eventualno ne bi glasali.

Otad se nije čuo ni Enes Imamović, poslanik SDA Sandžaka, koji se pobunio da je skupštinski Poslovnik povređen time što se toliko dugo čekalo na nastavak sednice bez obrazloženja.

„Od izbora je prošlo 123 dana. Mogli smo do sada da oformimo anketni odbor koji bi se bavio utvrđivanjem odgovornosti za propuste koji su doveli do gubitka života i zdravlja građana“, žalio se tada Imamović čiji se startni elan brzo izgubio među zakonima koje je Vlada prosleđivala Skupštini i aferama i kritikama medija koje su najčešće nadahnjivale govore poslaničke većine.

BONUS VIDEO: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar