Bar 50 poslanika duguje Skupštini, Šormaz preko 9.000 evra

Podeli:
Foto: Arhiva, MCB, N1

Srpski poslanici iz ovog i ranijih saziva Narodnoj skupštini duguju ukupno 29.929 evra, 3.962 dolara i 214 švajcarskih franaka, a ubedljivo najveći dužnik je funkcioner SNS Dragan Šormaz, koga Skupština duži za iznos veći od 9.000 evra. To pokazuju zvanični podaci koje je novina “Nova” dobila iz srpskog parlamenta. Međutim, poslanici u izjavama za naš list tvrde da nije reč o stvarnim dugovanjima ili o tolikim iznosima, te da samo nisu napisali izveštaje ili pravdali račune posle službenih putovanja.

Više od 50 poslanika nalazi se na spisku dužnika Skupštine Srbije, a sudeći po podacima koje smo dobili iz parlamenta reč je o dugovanjima za službena putovanja u inostranstvo.

Ubedljivo najveći iznos novca Skupština potražuje od Dragana Šormaza, poslanika SNS, koji duguje 1.134.051 dinara ili 8.760 evra i 1.284 dolara. Gotovo ceo dug nastao je prošle ili ranijih godina, a u 2021. mu je upisano 45 evra.

Dragan Šormaz Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Među poslanicima sa najvećim dugom prema srpskom parlamentu je Vladimir Marinković, takođe poslanik naprednjaka i bivši funkcioner SDPS. Zvanično, Skupština od njega potražuje 467.696 dinara ili 2.589 evra i 1.630 dolara.

Marinković za list “Nova” kaže u njegovom slučaju nije reč o dugu, već na vreme nije popunio izveštaj, što je u obavezi da učini posle službenog putovanja.

Foto: N1

“Radi se samo o formalnosti. Iz Skupštine su me opomenuli, ali još nisam stigao to da završim. Izveštaj ću popuniti narednih dana”, navodi on.

I Meho Omerović, član SDPS koji je na poslaničku funkciju podneo ostavku u julu 2018, nalazi se na spisku dužnika srpskog parlamenta. Prema podacima koje je list “Nova” dobio, Omerović ukupno duguje 274.029 dinara, ili 2.030 evra, 288 dolara i 74 švajcarska franka.

Meho Omerović Foto: Medija centar Beograd

On za “Novu” kaže da kada se precizno utvrdi, realan dug nije veći od nekoliko stotina evra.

I ministarka Joksimović među dužnicima

Na spisku dužnika srpskog parlamenta je i Jadranka Joksimović, bivša poslanica SNS, a sada ministarka za evrointegracije. Prema podacima koji su nam dostavljeni, ona duguje Skupštini 55.975 dinara ili 476 evra, a po osnovu refundacije za službena putovanja u inostranstvo. 

“Kada se tačno bude utvrdio moj stvarni dug naravno da ću svoje obaveze ispuniti do kraja. Ovako bih prihvatio da platim, na primer, avio kartu koju je već Skupština platila. Nema logike”, navodi Omerović.

On dodaje da je tražio sastanak da bi precizno znao za koja putovanja duguje.

“Za šta tačno i koliko dugujem. Ovako su sabrane babe i žabe”, kaže Omerović.

Među većim dužnicima je i Aleksandar Šešelj, koji je bio poslanik SRS. prema podacima koje smo dobili, on Skupštini Srbije duguje ukupno 284.381 dinara il 2.413 evra.

Aleksandar Šeselj Foto: Nemanja Jovanović

On tvrdi da taj dug nije dužan da izmiri, već da donese račune.

“Taj dug treba da se izmiri na način da ja donesem hotelske računa sa putovanja u Savet Evrope u Skupštinu Srbije, što još nisam uradio. Nisam to učinio, jer zbog korone nisam dolazio. Ali taj dug je tako nastao. Ja nisam dužan, već samo treba da pravdam račune”, kaže Šešelj za “Novu”.

Na spisku je i Vladimir Đukanović, poslanik SNS, kome ukupan dug, zaključno sa 25. junom ove godine, iznosi 166.921 dinar ili 1.412 evra.

izbori 2020
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa njim, kao i sa Draganom Šormazom, ali oni nisu odgovarali na naše pozive ili su bili nedostupni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar