Foto:MUP Srbije; Tanjug/Jadranka Ilić; Tanjug/Zoran Zestic

Ako ćemo verovati predsedniku Aleksandru Vučiću, do kraja jula biće formirana nova vlada Srbije. Iako je prošlo tri meseca od izbora, ne zna se ni ko će biti novi premijer, ni da li će u njoj biti mesta za kadrove iz SPS. Kakva god bude sudbina socijalista, jasno je da za neke ministre više neće biti mesta u Nemanjinoj 11.

Pred novom vladom biće puno izazova – od uvođenja sankcija Rusiji, preko bržeg ispunjavanja uslova u pregovorima sa EU, do ozbiljnijeg pomaka u pregovorima sa Prištinom.

U ovakvu agendu, čini se, nemoguće je uklopiti ministra policije Aleksandra Vulina, čiji je mandat obeležio niz gafova – od prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu, preko promovisanja nekakvog “srpskog sveta”, do otvorenog pokazivanja netrpeljivosti prema EU i Zapadu.

Teško da bilo ko može da navede neki njegov ozbiljniji rezultat. U vreme njegovog ministrovanja ubeđivao nas je da je Beograd bezbedan grad, a svedoci smo čestih oružanih obračuna među kriminalcima i huliganima.

Jedan od bizarnijih momenata bio je kada se pojavila njegova fotografija sa osuđivanim vođom navijača Vladimirom Kovačevićem Kovačem. On je potvrdio autentičnost fotografije, ali je rekao da ne zna ko je osoba pored njega.

Vulin je pokušao da progura novi zakon o policiji kojim bi bila omogućena upotreba kineskih softvera za praćenje i identifikaciju, što je izazvalo veliki revolt kako u domaćoj, tako i u stranoj javnosti.

O tome da postoji mogućnost da ne bude deo buduće vlade, i sam je govorio. On je rekao da su pritisci na predsednika Srbije Aleksandra Vučića „toliko veliki i ozbiljni“ da on ne želi ni na koji način da mu bude „opterećenje“, i ocenio da „po volji Zapada“ nisu „Srbi koji misle o Srbijma, koji ne ćute, a još su i efikasni“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Možda ovaj put stranci pobede i ja ne budem u vladi, ali srpski svet neće pobediti, kao ni sve ono što sam uradio za vreme svog političkog trajanja. Ja sam nevažan, ali ideje koje sam uveo u našu politiku, javni život i delatnu praksu su veoma važne“, izjavio je Vulin.

Kako je “Nova” ranije pisala, on je izvesno na izlaznim vratima Nemanjine 11 i ozbiljan je kandidat za novog srpskog ambasadora u Kini.

Ostrvio se na žene, vrađao i psovao

Teško je zamisliti da bi ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović mogao da dobije još jednu šansu u Vladi. Tokom svog prvog ministarskog mandata ostrvio se na žene, kriveći ih za negativan prirodni priraštaj.

Na društvenim mrežama je vređao svoje neistomišljenike i psovao. Tako je praktično i započeo svoj prvi mandat.

Radomir Ratko Dmitrović Foto:Ministarstvo za brigu o porodici

Kako je rekao za Nova.rs, glumac Ivan Jevtović, ministra Dmitrovića je prijavio policiji, jer ga je nazvao ološem i mamlazem i pozvao svoje istomišljenike da tako reaguju. “Problem” je bila njegova uloga u predstavi „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“.

Objavljivao je i neproverene informacije, navodeći da je da je koronavirus nastao u laboratoriji, sa ciljem da ubije 10 miliona ljudi, pozivajući se na navodni izveštaj engleske obaveštajne službe, koji je dostavljen kraljici i premijeru.

Ispada je imao i pre nego što je ušao u vladu. Primera radi, targetirao je NUNS, nazivajući ih “tvorevinom antisrpskog karaktera” i “skupinom kroatofila” i “antisrba”. Postavlja se pitanje, kako je moguće da je uopšte za njega bilo mesta u bilo kojoj vladi.

Može li „ruski čovek“ da bude u novoj vladi

Imajući u vidu nove okolnosti, u novoj vladi možda neće biti mesta ni za Nenada Popovića, ministra bez portfelja. Važi za “ruskog čoveka”, a svoje dobre veze sa Rusijom i ne krije. Kad je reč o srpskim političarima, Popović je prvi dobio visoko rusko državno priznanje – Orden prijateljstva, a patrijarh moskvski Kiril odlikovao ga je crkvenim ordenom Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Sudeći po saopštenjima, protivi se članstvu Srbije u EU, što je inače formalni prioritet svih prethodnih vlada. Njegova Srpska narodna partija je još 2019. saopštila da je mrtav Briselski sporazum, baš kao i evropske integracije Srbije. U nastavku saopštenja pisalo je da bi srpski politički brod trebalo polako okretati u drugom pravcu i sve više se oslanjati na svoje saveznike i prijatelje, Rusiju i Kinu.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Nenad Popović. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sudeći po spisku njegove imovine, on je verovatno najbogatiji čovek u Vladi. Prema izveštaju o imovini, koji je poslednji put ažuriran u novembru 2020, vlasnik je 13 kompanija, a kako je ranije govorio, sve su registrovane u Rusiji i Evropi.

Kako je objavio Krik još 2017, na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz tada 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

KRIK je naveo da Popović poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez.

On je demantovao navode iz istraživanja, navodeći da nijedna njegova kompanija nije registrovana u of-šor zonama. On je protiv KRIK-a podneo čak četiri tužbe, ali su svi postupci završeni u korist istraživačkog portala. Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

BONUS VIDEO U čije ime govori Vulin?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare