Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bivši direktor Kosovske policije, poslanik Demokratske partije Kosova, Rašit Čaljaj je ocenio kao neistinite današnje izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje kako su danas po prvi put na jezeru Gazivoda patrolirali pripadnici policije Kosova.

„Ono što mogu da kažem o izjavi gospodina Svečle „da kosovska policija prvi put patrolira jezerom Gazivoda“ je apsolutna neistina. Kosovska policija u ovom delu, u ovom značajnom resursu zemlje, patrolira od 2008. godine. Ove patrole su se uglavnom bazirale na operativnim planovima koji su napravljeni, tako da to nije bila redovna patrola za svaki dan, već su bile patrolne bazirane na operativnom planiranju“, rekao je Ćalaj.

Po njegovim rečima, ako se neko poziva na izjave ministra i ovog političkog subjekta, onda Kosovo postoji tek od 14. februara prošle godine, kada je Samoopredeljenje pobedilo na izborima, iako Granična policija Kosova patrolira ovim delom zemlje od 2008. godine.

Prema rečima Svečlje, kontrola državne granice je od danas potpunija.

„Prvi put od posleratnog perioda, nakon formiranja Jedinice za vodenu patrolu, kosovska policija je danas počela redovno patroliranje na graničnoj liniji Kosova i Srbije, kao i na čitavom području jezera Gazivoda. Sada je kontrola državne granice potpunija. Čestitam policiji Kosova na uspehu!“, napisao je Svečlja.

Ovakav potez kosovskih vlasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nazvao pokušajem okupacije severa Kosova i Metohije.

„Albanci imaju plan da ispod žita, uz pomoć najvećih evropskih sila iz Kvinte, tiho preuzmu i okupiraju sever Kosova. Danas je i njihov tzv. ministar unutrašnjih poslova rekao da u potpunosti kontrolišu jezero Gazivode, što bi značilo novo kršenje Briselskog sporazuma“.

Vučić je rekao da policija na severu mora da pripada direktoratu na severu, odnosno Srbi moraju tamo da budu.

„Baš njih briga za sve to, može im se. Ako zamolite ljude u Briselu da utiču na njih da ne preduzimaju ništa protiv srpskog naroda, oni vam kažu da je sve u redu, jer su jedan mali problem rešili. A posle toga se nastavlja po starom, ali bude sve gore“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da „upozorava i jedne i druge da to više ne rade“.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić stigla na Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar