Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je od Agencije za borbu protiv korupcije da javnost upozna sa svojim predlogom regulisanja sukoba interesa, koji je nastao konstituisanjem najnovijeg saziva Narodne skupštine, jer su poslanici sa izborne liste “Aleksandar Vučić za našu decu" stavljeni u zavisan odnos prema predsedniku Republike.

Kako objašnjavaju, sukob interesa nastao je tako što je predsednik Republike Srbije, u svojstvu predsednika Srpske napredne stranke, izradom kriterijuma i predlaganjem kandidata za izbornu listu “Aleksandar Vučić za našu decu” i pozajmljivanjem svog imena izbornoj listi stranke, čiji je predsednik stavio u zavisan odnos prema sebi novoizabrane poslanike sa te izborne liste.

Pored toga, zavisan odnos novoizabranih poslanika prema predsedniku Republike proizlazi iz činjenice da on ima prava da na obrazložen predlog Vlade Srbije raspusti saziv Narodne skupštine Srbije, u slučaju da poslanici glasaju suprotno njegovim očekivanjima i interesima.

U kombinaciji sa činjenicom da je trenutni rejting predsednika Republike znatno viši od rejtinga Sprske napredne stranke i njenih poslanika, poslanici sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ svoje postupanje, pre svega glasanje mogu staviti u funkciju ostvarivanja interesa predsednika Srbije, jer su svesni da on može da iskoristi svoj rejting i raspusti aktuelni saziv Narodne skupštine, ukoliko poslanici ne glasaju u skladu sa njegovim interesima, navodi BIRODI.

Opstankom ovakvog stanja Narodna skupština bi postala podređena volji onoga kojeg bi poslanici trebalo da kontrolišu i postavljaju mu pitanja koja su od značaja za rad i nadzornu ulogu Narodne skupštine Srbije, a član 118. Ustava Srbije daje pravo jednoj trećini poslanika da pokrenu inicijativu o i/ili glasaju o tome da li je predsednik Srbije prekršio Ustav Srbije, odnosno dvotrećinskoj većini da to izglasa, navodi se u saopštenju.

Podseća se da, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, „funkcioner je dužan da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije, a u slučaju da ne može da izbegne takav odnos ili takav odnos već postoji, da učini sve što je potrebno radi zaštite javnog interesa“.

„Tražimo od Agencije za borbu protiv korupcije da što pre predloži rešenje za regulisanje potencijalnog sukoba interesa narodnih poslanika iz aktuelnog saziva Skupštine Srbije izabranih na listi ‘Aleksandar Vučić za našu decu’ i predsednika Republike i time obezbedi ustavno i zakonito funkcionisanje skupštine“, navodi BIRODI.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare