Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Firma "Poslovi grada" u vlasništvu Stefana Jankovića, bliskog prijatelja i "saborca“ Miše Vacića, vođe Srpske desnice, dezinfikuje zgrade beogradskih opština, saznaje BIRN.

Kako se navodi na portalu javno.rs, posao je dobijen u saradnji sa sa subotičkim preduzećem Ekološko-sanitarni centar, direktno bez javnog poziva i netransparentno, što zakon dozvoljava u vreme vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa. Usluga je za stanare besplatna i plaća se iz opštinskih budžeta. Međutim, nije poznato koliko su sredstava opštine iz budžeta izdvojile za ove potrebe, koje su firme angažovane i po kom kriterijumu.

Na ovom portalu, ističe se da se u vreme kad se ceo svet privikava na nove higijenske navike, u Beogradu se od dezinfekcije prave unosni poslovi za ljude bliske vlastima.

Stefan Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma „Poslovi grada“ angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica s kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji „u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću“.

Na pitanje koliko naplaćuje svoje usluge, Janković je rekao da je „to sve transparentno“ i uputivši  novinare na opštinu Savski venac u kojoj, po saznanjima BIRN-a, ima najviše posla.

Kako se navodi u tekstu, predsednica opštine Irena Vujović nije bila spremna da pruži tražene odgovore, iako bi ovaj podatak trebalo da bude javan,

„Zovete me na mobilni i oduzimate mi vreme dok mi spasavamo živote“, rekla je novinarima BIRN-a predsednica opštine i članica Predsedništva SNS-a.

Novinari Balkanske istraživačke mreže ističu da su došli do komercijalnog cenovnika, na osnovu kojeg  su saznali da Janković i njegovi partneri za dezinfekciju objekata naplaćuju od 3.000 do 4.200 dinara, u zavisnosti od veličine zgrade.

Kako se ističe, u opštini Savski venac, zgrade koje žele da dobiju dezinfekciju o trošku opštine, prijavu moraju da dostave putem sajta opštine. Zgrade koje se ne prijave, trebalo bi da same nađu firmu koja će vršiti dezinfekciju i same plaćaju troškove.  Opština Savski venac, koja ima 1.200 stambenih jedinica, saopštila je da je u prvoj nedelji novcem iz budžeta dezinfikovano 540 stambenih zgrada i da su krenuli sa drugim krugom akcije.

Miša Vacić, lider Srpske desnice, kaže u razgovoru za BIRN da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje „sponzore“ Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Zaista ne znam šta radi i da li dezinfikuje zgrade, ali sam siguran da sve radi po zakonu“, kaže Vacić dodajući da Stefana Jankovića poznaje odavno.

„Bili smo saborci još u pokretu 1389. Njegovi privatni poslovi nemaju  nikakve veze sa Desnicom”, rekao je Vacić novinarima BIRN.

U tekstu se dalje navodi da je Stefan Janković, poput Vacića, često su primećivan u društvu političara iz Vlade.

Na pitanje BIRN-a kako komentariše tvrdnje da upravo članovi Srpske desnice učestvuju u poslu dezinfekcije sa Stefanom Jankovićem, Vacić je kazao da to nije tačno.

„Volonteri naše političke organizacije učestvuju u nošenju pomoći osobama starijim od 65 godina“, rekao je on.

Iz BIRN-a istiću da ni Stefan Janković nije želeo da odgovori na pitanje o angažovanju članova Vacićevog pokreta.

„Stvarno nisam upućen da li zaposleni u firmi navijaju za Crvenu zvezdu ili za Partizan, kao ni da li su politički opredeljeni ili ne. Moj domen su odnosi sa javnošću i marketinške usluge. Ljude na terenu ne poznajem lično“, rekao Janković, a prenosi javno.rs

Nije želeo da odgovori ni na pitanje BIRN-a da li si osim na Savskom vencu, angažovani i u nekim drugim opštinama.

„Radimo na baš dosta opština“, kaže on dodajući da su poslove dobijali tako što su svoju ponudu slali lokalnim samoupravama i da su prepolovili cenu usluga, te da imaju „najbolje tržišne cene“.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao BIRN,  Jankovićeva firma je angažovana i na Vračaru. Kada su iz ovog medija pozvali Nikolu Jelenkovića, šefa kabineta predsednika te opštine, kako bi ga upitali o angažovanju „Poslova grada“, on im je odgovori kontrapitanje.

„Šta vas briga koga smo angažovali?“

Sam Stefan Janković svoju firmu predstavio je u razgovoru za BIRN kao „časnu kompaniju“  koja „u ovoj situaciji“ želi „samo najbolje za naš narod“.

Prema podacima do kojih je došao BIRN, firma „Poslovi grada” osnovana je decembra 2017. za poslove izgradnje stambenih zgrada.

O njoj se u javnosti i u poslovnim krugovima ne zna puno osim da je, kako se navodi u tekstu, učestvovala u uklanjanju grafita sa beogradskih fasada u 2019. godini o čemu su mediji izvestili.

Osim firme „Poslovi grada”, Janković na svoje ime poseduje i firmu AGG registrovanu krajem prošle godine za ostale nespecifične građevinske radove. U firmi „Stefan DOO”, koja se nalazi na istoj adresi kao i prethodne dve, Janković je zastupnik, dok je do februara 2020. godine bio suvlasnik preduzeća „Besto food” registrovane za delatnost restorana, navodi se u tekstu.

Novinari BIRN-a došli su do flajera firme Ekološko-sanitarni centar iz Subotice sa komercijalnom ponudom za dezinfekciju zgrada.

Flajer/BIRN

Najjeftinija dezinfekcija je za zgradu do pet spratova i košta 3.000 dinara. Do 10 spratova cena je 3.500, a preko 10 spratova 4.200 dinara.

Iako se na istom flajeru vidi da su aktuelne cene snižene za pedesetak odsto, one su ipak znatno više od cena nekih drugih firmi koje se bave ovim poslom, ističe se u istraživanju BIRN-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare