Foto:EPA/Bas Czerwinski

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove Karl Bilt ocenio je danas da je moguće da je haško Specijalno tužilaštvo odlučilo da sada objavi predlog optužnice protiv Hašima Tačija jer su postojali nagoveštaji da on pokušava da mobiliše SAD kako bi se zatvorio Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK.

Bilt je na Tviteru upitao zašto je Specijalno tužilaštvo odlučilo da sada, iznenada, objavi predlog optužnice protiv Tačija.

„Možda je imalo indicije da je Tači pokušao da mobiliše Belu kuću da zatvori Specijalni sud. Ne bih bio iznenađen da se takvi napori sada pojačaju“, poručio je bivši šef švedske diplomatije, koji je više godina bio angažovan na Zapadnom Balkanu.

U odvojenoj poruci na Tviteru, on je ocenio da odluka premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija da odustane od puta u SAD predstavlja „kraj planiranog sastanka u Beloj kući o odnosima Srbije i Kosova“.

Hoti je prethodno objavio da ne može da prisustvuje sastanku 27. juna u Beloj kući na kojem je trebalo da bude nastavljen dijalog s predstavnicima Beograda.

Hoti je na Tviteru napisao da je, zbog situacije nastale zbog optužnice Specijalnog tužilaštva, obavestio specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da ne može da prisustvuje sastanku u Vašingtonu.

Ranije je bilo najavljeno da će 27. juna u Beloj kući biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar