Bojana Novaković i Biljana Srbljanović
Bojana Novaković i Biljana Srbljanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova S

Holivudska glumica i ekološka aktivistkinja Bojana Novaković i dramska spisateljica i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Biljana Srbljanović nastavile su raspravu na društvenim mrežama, povodom protesta i kampovanja ispred Predsedništva Srbije.

Biljana Srbljanović je u subotu na društvenim mrežama prokomentarisala da ne bi podržala proteste „ekipu iz šatora, bez maske, koji smatraju da su antivakseri ok“. Nakon toga, reagovala je i Bojana Novaković koja je poručila dramskoj spisateljici da „širi lažnu propagandu„.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada neka osoba uzme zaklano mladunče životinje, pa natakne na štap i peče na vatri da bi ga, u šatoru na parkingu, ispečenog ždrao, nije da je prvo što mi padne na pamet baš ekologija. Šta znam, mora da je do mene“, napisala je Srbljanović na Fejsbuku.

Nakon toga, Novaković je na Tviteru skrinšotovala objavu Srbljanovićke i napisala:

„Biljo obrati se Aboridžinima iz Australije i domorocima Amerike koji preko 40.000 godina održavaju civilizacije time što ne učestvuju u industrializaciji poljoprivrede, kao i naši seljaci. Neo-liberalci kao ti podržavaju razvoj kapitalističkih principa koji su uzrok klimatske krize“, napisala je Novakovićeva i dodala:

„A pritom samo da se pitamo koliko dece gubi živote da bi neko šmrkao kokain…“.

Na to je ponovo reagovala Biljana Srbljanović, uz skrinšot tvita Novakovićeve.

„Ne želim da učestvujem u vređanju glumice i aktivistkinje Bojane Novaković, kao ni u polemici sa njom. Ja nemam sumnju da ona iskreno veruje u svoje ideje o povratku u predindustrijsku poljoprivredu i rusoovski koncept obnavljanja nestale prirodne slobode, te da u tome nema kalkulaciju, računicu ili neku korist. Za mene su te ideje besmislene, ne pripadaju polju racionalnih misli, iz istog razloga iz kojeg su takve bile i u 18. veku. Takođe verujem da je fokus na njih neodgovoran, a opasno zavodljiv“.

„Umanjenje uticaja intelekta na političku stvarnost u ime emocija i magijskog mišljenja, iako lepo i poetično, čak i plemenito, nije ono što mi se čini razumnim, logičnim i održivim. Istovremeno, naša politička stvarnost nas je naučila koliko su opasne sezonske pojave atraktivnih politika bez obaveza i posledica za autore, i kako je zavdljivo ne misliti nego osećati“.

„Ideologija organske poljoprivrede i deindustrijalizacije je, za mene, novo ruho poznog kapitalizma, koji uvek pronalazi novi model naplate zbunjenih emocija, kad se sve prethodne pojave potroše do kraja. Niko normalan ne sumnja da je Rio Tinto štetan po prirodnu sredinu i da ne sme da bude ovde i ja se potpuno slažem. Istovremeno, za mene ovo pitanje dolazi barem na jednako mesto, ako ne iza, sa stavom o Kosovu, o žrtvama genocida, o pravima LGBT i ostalih manjina, o odnosu prema EU integracijama, Srebrenici, Sarajevu, ženama, crkvi, prosveti i reproduktivnom zdravlju. To je za mene preduslov za početak bilo kakvog razgovora“.

Na ovim pitanjima se, sa eko aktivistima u Pionirskom parku, ne nalazim. Štaviše, medju njima nailazim na nedopustive i neljudske stavove, protiv kojih se svim silama već decenijama borim. U tom smislu, ne samo da ne mogu da podržim neodržive, neracionalne i nenaučne ideje dotičnog pokreta, nego njihove druge ideje smatram neprijateljskim i opasnim.
To sve ne znači da ovu ženu treba vredjati i da tabloidi smeju da se iživljavaju nad njom, bez obzira što se ona tabloidno iživljava na meni. Ne, neću pitati Aboridžine kako kolju svinje, barem dok ne predjem na heroin. Ali neću ni da polemišem sa aktivistkinjom koja zaista i iskreno samo želi mir u svetu.

„Svima koji o ovim temama razmišljaju, predlažem čitanje „Tužnih tropa“ i „Divlje misli“ Klod Levi Strosa, pomaže da se ideje u glavi poslože u racionalnu, kauzalnu povezanu i koherentnu misao. Takodje predlažem da se, po stoti put, ne zajebete i glasate za Udbine korisne idiote, pa da se posle mnooogo razočararate. Lep pozdrav“, napisala je Srbljanovićeva.

Verovatno će se nastaviti…

BONUS VIDEO: Bojana Novaković poslala poruku Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare