Nakon druge noći provedene u parku ispred Predsedništva, ekipa Nova.rs je obišla aktiviste koji kampuju i zahtevaju zatvaranje rudnika koji ugrožavaju životnu sredinu. U razgovoru za naš portal, poznata glumica Bojana Novaković, koja je došla iz Amerike kako se pridružila građanima u ovoj borbi, rekla je da imaju veliku podršku Beograđana, koji ih, kako kaže, konstatno posećuju i donose im hranu. Ona je ujedno imala poruku iza svog novog prvog komšiju, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Od četvrtka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima nove komšije. Na desetine šatora postavljeno u Pionirskom parku u kojima borave aktivisti, predstavnici različitih ekoloških organizacija, kao i meštani nekoliko sela iz Srbije koja su direktno ugrožena zbog namere, pre svega, kompanije Rio Tinto da iskopava litijum.

Pročitajte još...

„Ljudi dolaze neprekdino. Imamo previše hrane. Molim ih da ne donose više hranu, već da dođu da jedu sa nama. Svi ćemo da se ugojimo“, šaljivo nam je poručila na početku razgovora naša poznata glumica Bojana Novaković.

Njeno učešće u protestima i dolazak iz Amerike u prethodnom periodu mnogi su tumačili kao oličenje patriotizma i ljubavi prema sopstvenoj zemlji. Iako već duži niz godina živi „preko okeana“, reagovala je na prvi signal i vest da njena država ugrožena i pridružila se aktivno borbi za očuvanje životne sredine. U toj borbi, na suprotnoj strani, pored kompanija koje su se „nameračile“ na litijum Srbiji, našli su se i predstavnici i vlasti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su najpre neskriveno, a potom prećutno, podržavali ekploataciju litijuma i bora.

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Upravo je to jedan od razloga zbog čega su Bojana i ostali aktivisti ovih dana ispred Predsedništva na Andrićevom vencu, a za nas povod da je pitamo šta poručuje prvom komšiji:

“Poruka komšiji je da se javi komšijama i da dođe ovde. Ne da se javlja nekom pojedincu. U stvari, poruka je i da dođe na posao, jer juče nije bio”, napomenula je Bojana.

Ona je objasnila da su kamperi jutros rano ustali kako bi videli da li će predsednik doći na svoje radno mesto, ali da njega nije bilo.

“Interesantno je da nama priča kako dolazi u pet ujutru. Ipak, najvažnija poruka komšiji je da smo mi ovde da bi on video na šta će da liči Beograd ako se ovi rudnici otvore i ako se dozvoli stranim kompanijima da otvaraju rudnike po našoj zemlji, što je ideja novog prostornog plana. Mi ne želimo da meštani iz najplodnijih područja Srbije dožive ovakvu sudbinu”, zaključila je ona.

Podsetimo, aktivisti su naglasili da će ostati ispred Predsedištva sve dok se ne ispune njihovi zahtevi i uvede zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

BONUS VIDEO: Protest Kreni-promeni ispred Predsedništva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare