Biljana Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koopredsednica Zeleno-levog fronta (ZLF) Biljana Đorđević izjavila je večeras da će koalicija "Srbija protiv nasilja", uz zahtev Ustavnom sudu za poništavanje parlamentarnih izbora, predati i zahtev za poništavanje pokrajinskih izbora.

„Mi smo to prošle nedelje uradili kada je reč o beogradskim izborima, a sutra podnosimo zahtev u vezi sa parlamentarnim izborima i takođe ćemo podneti i zahtev za pokrajinske izbore, za poništavanje izbora na sva tri nivoa“, rekla je Đorđević za televiziju Insajder.

Navela je da je Ustavni sud nadležan da odlučuje o tome, ali da ne postoje definisani rokovi do kada bi morao da reaguje.

„To je u suštini do sada i bio najčešći problem sa Ustavnim sudom, da je on dao sebi dosta vremena da odlučuje o stvarima za koje je nadležan, i u stvari je i najviša instanca koja treba da presuđuje ovakve stvari“, navela je Đorđević.

Ona smatra da će se time pokazati da li je Srbija ustavna demokratija ili ne i da li postoji Ustavni sud koji ima funkciju da razrešava ključne sporove u društvu.

„To je njegova uloga da proceni da li je prekršeno naše ustavno pravo, u ovom slučaju jedno od osnovnih, a to je pravo da možemo na slobodnim i poštenim izborima da biramo svoje predstavnike“, kazala je Đorđević.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ najavila je da će sutra predati zahtev za poništavanje parlamentarnih i pokrajinskih izbora Ustavnom sudu, nakon čega će u 18 sati, ispred te institucije, održati protest.

***

BONUS VIDEO: Biljana Đorđević: Desnica i SPC nas polako kuvaju kao žabu, nije tačno da ne možemo postati „nova Poljska“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar