Na sednici Gradske izborne komisije (GIK) koja je održana 22. januara završen je izborni proces i dodeljeni su mandati odbornicima u Skupštini grada Beograda. Svi iz opozicije glasali su protiv usvajanja konačnih rezultata, izuzev predstavnika iz nekadašnje koalicije “Moramo”, sada Zeleno-levog fronta. Oni su bili uzdržani, a za Nova.rs kažu da je u pitanju propust u komunikaciji i da nisu iskoordinisali delovanje sa drugim pravnicima iz koalicije “Srbija protiv nasilja”.

Član GIK-a Zoran Alimpić objavio je odmah po okončanju sednice da su glasovima vlasti usvojeni rezultatima. Tih glasova je bilo sedam, a predstavnici su bili ispred lista SNS i SPS. Opozicija je imala ukupno šest članova, od kojih su četiri glasali protiv. Uzdržani su bili samo iz koalicije ZLF, odnosno Moramo (prethodni naziv prim. aut).

Oni nisu glasali za, ni protiv, već su bili uzdržani. Prema rečima Natalije Stojmenović iz Zeleno-levog fronta (ZLF), u pitanju je greška u komunikaciji.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

“U ovom konkretnom slučaju došlo je do propusta u koordinaciji opozicionih članova GIK-a. Naši pravnici mesecima nisu stali, konstantno rade na utvrđivanju nepravilnosti i koriste sve mehanizme kako bi se dokazalo prekrajanje izborne volje građana. Da li glasate protiv ili ste uzdržani, efekti su isti. Od kada naši pravnici rade u GIK-u i RIK-u, okruženje je takvo da se obesmišljavaju procedure i način funkcionisanja ovih organa. Raditi unutar takvog sistema povremeno postavlja pitanja tumačenja kako se postaviti”, poručuje Stojmenović za Novu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na naše pitanje o kakvim se propustima radi, Stojmenović odgovara da to znači da se pravni timovi koalicije “Srbija protiv nasilja” nisu najbolje iskoordinisali.

“Došlo je do propusta u komunikaciji, ne postoji nikakva pozadina iza toga. To je samo greška”, zaključuje Stojmenović.

Prema rečima Alimpića, na sednici održanoj 22. januara dodeljeni su mandati 110 odbornika, zbog čega su ispunjeni svi zakonski uslovi da se zakaže konstitutivna sednica Skupštine grada.

Konačno, na kraju sednice organizovan je koktel, kojem Alimpić nije prisustvovao.

Zoran Alimpić Foto:N1

„Nakon završetka sednice (GIK), koja je trajala kratko, organizovan je koktel, na kome, naravno, nisam ostao. Valjda su slavili uspešno okončanu izbornu krađu, šta drugo? Ja sam bio jedini član GIK koji se večeras javio za reč i govorio”, napisao je Alimpić na Fejsbuku.

Podsetimo, nakon dodele mandata, dosadašnji predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ima rok od 10 dana da sazove konstitutivnu sednicu, koja mora da se održi u roku od 30 dana.

Takva zakonska procedura otvara mogućnost da se sednica održi tek za 40 dana (30 dana zakonski rok, plus 10 dana Nikodijevićeva pravo da sazove sednicu prim.aut).

Izvesno je da će se sednica Skupštine grada Beograda održati u februaru, a na njoj možda već budu razrešene dileme da li će se ići na nove izbore.

BONUS VIDEO: Za GIK Obradović i Veselinović neovlašćena lica 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar