Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koalicija "Srbija protiv nasilja" priprema već žalbu Ustavnom sudu od kojeg će tražiti da poništi rezultate decembarskih izbora.

Pravnica Sofija Mandić za „Vreme“ kaže da je to mukotrpan posao jer je nepravilnosti bilo na svakom koraku.

Prvo valja sačekati da prođe rok za prigovore Republičkoj izbornoj komisiji na konačne rezultate izbora, i tada traje rok od 15 dana da se žalba podnese Ustavnom sudu.

Taj sud je, naime, jedini vlastan da naredi ponavljanje izbora. On ih može vratiti u bilo koju fazu – recimo podnošenja lista ili na sam izborni dan.

Sofija Mandić, pravnica i predstavnica liste „Srbija protiv nasilja“ u Gradskoj izbornoj komisiji, kaže za „Vreme“ da se sve vreme radi na pripremi žalbe.

„Obuhvaćene su nepravilnosti koje su se dogodile od faze kandidovanja, preko faze sa biračkim spiskovima do samog izbornog dana, uključujući i objavljivanje rezultata, nedostataka u zapisnicima, koji se tiču i glasanja od kuće“, kaže Mandić.

„Dakle, i forma i suština zapisnika, sve je tema za Ustavni sud“, dodaje ona.

Nijedan sistem nije napravljen za ovo

Sofija Mandić objašnjava da je proces pripreme žalbe zahtevan jer nijedan sistem nije pravljen da obradi ovu količinu nepravilnosti.

„Svaki mehanizam koji imate, izborna komisija, tužilaštvo, upravni sud… trebalo bi da postupa po izuzetku“, priča Mandić.

„Ako imate ovako masovno kršenje izbornih propisa, morate za svaku fazu izbornog procesa da se obraćate institucijama. To vodi sagorevanju i onoga ko se time bavi i samih institucija. Kao osigurač kada ne može da izdrži toliki pritisak, pa pregori. Naš osigurač je odavno pregoreo“, kaže Mandić.

Ukoliko Ustavni sud ustanovi da su prijavljene neregularnosti i prekršaji bitno uticali na rezultate izbora, on može da naloži da se izbori ponište i ponove.

Ali, Ustavni sud nema predviđen rok u kojem mora da donese odluku.

***

BONUS VIDEO – Neizvesno u Beogradu: „Provejava“ da će novih izbora biti, hoće li SNS i SPS na jednu listu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar