Aleksandar Vucic i Vladimir Bilcik
Aleksandar Vučić i Vladimir Bilčík Foto:Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Odluka Vladimira Bilčika, specijalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da ne potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom se osuđuje Aleksandra Vučića zbog čuvanja murala Ratka Mladića za srpsku opoziciju predstavlja još jedan dokaz da pomenuti poslanik sve vreme radi u interesu vlasti. S druge strane, Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans, kaže da Bilčikova odluka nije iznenađujuća, jer on pripada grupaciji u Evropskom parlamentu koja odbija da kritikuje loše stvari u Srbiji.

Poslanik Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac tog tela za Srbiju, Vladimir Bilčik, odbio je da potpiše saopštenje evroparlamentaraca u kom osudili vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću, rekli su izvori Nove iz EP.

Prema rečima naših sagovornika, Bilčiku je ponuđeno da potpiše saopštenje u kom se jasno i direktno osuđuje to što u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, policija čuva mural Ratku Mladiću.

Nemanja Todorović Štiplija. Foto: Medija centar Beograd

Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Nemanja Todorović Štiplija iz EWB navodi da poslanička grupacija kojoj pripada Bilčik u Evropskom parlamentu izbegava da kritikuje sve negativne pojave u Srbiji u poslednjih pet godina.

On podseća da je vladajuća SNS od 2016. godine pridruženi član Evropske narodne partije (EPP), čiji je predstavni u Evropskom parlamentu, između ostalih, Vladimir Bilčik.

“Ova partijska pristrasnost prema SNS-u najbolje se vidi kada se uporedi sa pristupom EPP-a Albaniji, gde je na vlasti Socijalistička partija Edija Rame, a pridruženi član EPP-a, Demokratska partija je u opoziciji. Sama EPP, ali i njeni poslanici, otvoreno su kritikovali vlast u Albaniji po pitanju medijskih sloboda, izbornih uslova i korupcije, dok to propuštaju da urade u Srbiji”, smatra naš sagovornik.

Šta je EPP video u Albaniji, a šta izbegava da vidi u Srbiji

Štiplija Todorović podseća da je Skupština EPP, koja je održana u Zagrebu 2019. godine, donela rezoluciju o Albaniji.

“U njoj kritikuje skoro sve one anomalije izbornog procesa – finansiranje kampanje, pritiske na birače, ali i korupciju i organizovani kriminal, sa posebnim osvrtom na proizvodnju marihuane, koja je po njihovom viđenju usko povezana sa ljudima iz vrha partije Edija Rame”, napominje Štiplija.

Naš sagovornik navoda su poslanici EPP-ja, tokom usvajanja ovogodišnjeg izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, pokušali da, koroz standardne procedure EP, izbace ili ublaže delove u kojima se pominju afere Krušik, Jovanjica i Telekom, ali su bili preglasani.

Skoro svi poslanici EPP glasali su protiv ovakve formulacije koja pominje ova tri slučaja. Poslanik Vladimir Bilčik obavlja funkciju stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, a svi izvestioci EP moraju da usko sarađuju sa vlastima zemlje za koju su zaduženi. Takođe se u određenoj meri ustalila praksa da izvestioci za svaku državu Zapadnog Balkana posmatraju svoju ulogu kao pomagača i saveznika te države na putu ka EU, a to obično podrazumeva umanjivanje preoštre kritike i isticanje pozitivnih aspekata, tamo gde ih ima. Sada već, s druge strane, možemo da primetimo da taj pristup očigledno ne daje rezultate u smislu ubrzavanja puta Srbije ka EU”, navodi on i dodaje da zbog svega nevednog nije iznenađen odlukom Bilčika da ne potpiše saopštenje.

“To pismo je bilo zaista oštro intonirano – onako kako bi i trebalo da bude. Međutim, činjenica da niko iz Evropske narodne partije to nije uradio je zaista loš potez za kredibilitet te političke grupacije u Srbiji i generalno na Zapadnom Balkanu”, smatra Todorović Štiplija.

Opozicija poručuje: Očekivana odluka Bilčika, oduvek je podržavao Vučića

Komentarišući Bilčikovu odluku, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović je rekao da ga ne iznenađuje odluka specijalnog izvestioca EP za Srbiju.

“Gospodin Bilčik je više puta pokazao da mu nisu vidljive stvari iz Srbije koje su u direktnoj suprotnosti sa evropskom praksom. On se odlučio da promoviše i podržava liniju Aleksandra Vučića. Imam utisak da bi on želeo što pre da se politički odmakne od svega što se dešava u Srbiji”, ističe Stefanović.

Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

S druge strane, Stefanovićeva opoziciona koleginica, iz redova Narodne stranke, Sanda Rašković, reagovala je oštrije, tvrdeći da je Bilčik odlučio “da se ogoli do kraja”.

“Sad je jasno kakav je status Bilčika u odnosu na Vučića. Sad svi razumeju da je Bilčik Vučićev ‘impresario’ u Evropskoj uniji. On je čovek koji sedi u Vučićevom ‘izbornom štabu’ i potpuno je jasno da se od njega ne može ništa očekivati. I tu ne mislim samo na srpsku opoziciju, nego na demokratsku javnost”, smatra ona.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, rekao da ovo nike prvi put da Evropska narodna partija, kojoj pirpada Bilčik, staje u odbranu režima pre nego u odbranu evropskih vrednosti u Srbiji.

Pavle Grbović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“To se jasno videlo i u okviru dijaloga o izbornim uslovima koji je završen neuspešno. I u ovom, kao i u drugim slučajevima, evropske vrednosti su branili liberali, socijaldemokrate i zeleni. Otprilike je ista situacija i u Srbiji, tako da me ova odluka nije iznenadila”, smatra Grbović.

Dobrica Veselinović iz pokreta “Ne davimo Beograd” navodi da ne čudi izostanak Bilčikove podrške, imajući u vidu rast desničarskih tendencija u Evropi.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ne čudi izostanak ostanak njegove osude zbog sramnog ponašanja države i policije. Poruka koja dolazi od strane političkih saveznika Aleksandra Vučića, kao što je gospodin Bilčik, je već duže vreme jasna – a to je da će se žmuriti na brojna kršenja ljudskih prava i pad demokratije kako bi se režim Srpske napredne stranke održao na vlasti što duže”, ističe on i dodaje da u Evropi ipak postoje oni koji snažno zasupaju demokratske vrednosti.

“Sa druge strane naši saveznici iz grupacije levih i zelenih političkih aktera dosledno su posvećeni u osudi ne samo ovakvih slučajeva, već i doslednoj podršci borbi protiv korupcije, za vladavinu prava i poboljšanje demokratije”, zaključuje Veselinović.

BONUS VIDEO Zašto su propali pregovori pod posredstvom EP

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare