Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanik Evropskog parlamenta i specijalni izvestilac tog tela za Srbiju, Vladimir Bilčik, odbio je da potpiše saopštenje evroparlamentaraca koji su juče osudili vlast u Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Ratku Mladiću.

Prema rečima izvora Nova.rs iz Evropskog parlamenta, Bilčiku je ponuđeno da potpiše saopštenje u kom se jasno i direktno osuđuje to što u Srbiji, zemlji kandidatu za članstvo u EU, policija čuva mural Ratku Mladiću.

Pročitajte još...

U saopštenju, između ostalog, piše da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze se širom Srbije.

“Odbrana murala je još jedan primer šta Vlada Srbije i predsednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova“, navodi se.

Za sada nije poznato iz kog razloga je Bilčik odbio da potpiše saopštenje, međutim upućeni iz EP sugerišu na to da je izvestilac za Srbiju ujedno i deo Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član SNS.

Bilčik je nedavno bio angažovan kao jedan od pokrovitelja međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, koji je okončan Sporazumom o izbornim uslovima, koji dobar deo stranaka nasuprot vlasti nije prihvatio. Istovremeno, Bilčikov angažman opozicija je ocenila kao razočaravajuć.

Podsetimo, na primedbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, Bilčik rekao je ranije za N1 rekao da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune.

„Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada“, istakao je Bilčik.

On je tada dodao da je napravljen „solidan dokument“, a na direktno pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji – odgovorio je potvrdno.
Iz opozicije ubzro je stigla reakcija da poslanik EP ne bi izdržao u Srbiji da se tri dana bavi politikom kao opozicionar.

Očekivano, Bilčikovu izjavu predstavnici opozicije nisu dočekali blagonaklono, ističući da bi voleli da vide kako bi se poslanik EP izborio sa ovakvim izbornim uslovima, uz poruku da su uvereni kako bi posle tri dana bavljenja politikom pobegao iz Srbije.

BONUS VIDEO: Vučić izgubio živce zbog saopštenja EP

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram