Vladimir Bilčik Foto:N1

“Napadi na novinare su nedopustivi, a reči uperene protiv njih su veoma opasno oružje kad izlaze iz usta političara, stoga se one moraju birati veoma pažljivo”, rekao je za Nova.rs izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Pročitajte još..

Bilčik je, gostujući na panelu “EU integracije – između reči i dela”, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji, odgovorio na tri pitanja našeg portala, koja su se odnosila na predstojeće pregovore vlasti i opozicije, učestalim napadima na medije od strane predstavnika vlasti, ali i o novoj metodologiji pristupanja EU, koja podrazumeva sankcionisanje država koje stagniraju u tom procesu.

Govoreći o napadima na nezavisne medije i nevladine organizacije, Bilčik je kazao da je on lično veoma osetljiv kad je u pitanju ova tema, napominju da su slobodni mediji stub svake demokratije.

“U mojoj zemlji smo značaj snažnih i nezavisnih medija shvatili na teži način. Ne želim nijednoj državi da istražuje ubistvo novinara, kao što je to bio slučaj pre nekoliko godina u Slovačkoj, kad je u ubijen Jan Kucijak i njegova verenica. Takođe, imali smo slučaj ubistva novinara i u drugim državama Evropske unije, poput Malte. Stoga je veoma važno da zaštitimo novinare, njihov rad i njihovu slobodu da pišu i govore o važnim temama. Novinari nisu tu kako bi učinili srećnim političare, već je njihova uloga da postavljaju pitanja i da blagovremeno informišu javnost o važnim temama”, rekao je on, dodajući da “političari dolaze i odlaze, ali da novinari i novinarstvo moraju da imaju poseban mesto u društvu”.

“Reč o stubovima svake liberalne demokratije. Evropska unija je klub liberalne demokratije, a stvaranje demokratske atmosfere je jedan od važnih uslova pre pristupanja EU. Pratio sam veoma pomno šta se događalo u Srbiji i lično sam izneo zabrinutost zbog kampanje targetiranja istraživačkih novinara iz KRIK-a. Kao što sam ranije govorio, važno je da sagledamo širu sliku, mislim da je važno imati zaštićene novinare, da slobodni i nezavisni mediji imaju podršku u svom radu i da javni emiteri imaju snagu da zastupaju javni interes”, naveo je on.

Foto: Nova S

Prema njegovim rečima, pomenuta pitanja su od ključne važnosti za Evropsku uniju, te da se odnos prema medijima ogleda i kroz političku kulture koja je zastupljena u određenom društvu.

“Napadi na novinare su veoma opasni. Reči uperene protiv njih su veoma opasno oružje kad izlaze iz usta političara, stoga se one moraju birati veoma pažljivo. Susrećem se sa napadima na novinare unutar EU i to uvek izaziva veliku pažnju, zbog toga što smo, kako sam već naveo, u prošlosti viđali tragične posledice takvih napada u prošlosti i to je apsolutno neprihvatljivo”, poručio je Bilčik.

Na dijalog će biti pozvani svi relevantni politički akteri

Govoreći o predstojećem međustranačkom dijalogu, Bilčik je rekao, odgovarajući na pitanje našeg portala, da predstavnici Evropskog parlamenta ne učestvuju u razgovorima kako bi odredili na koji način će se on odvijati, već da to treba da proistekne kao rezultat dogovora svih relevantnih učesnika.

“Naša uloga je da olakšamo te razgovore. Mi smo trenutno u veoma važnoj fazi kad slušamo šta imaju da kažu svi akteri, kako iz Skupštine Srbije, tako i oni predstavnici stranaka koji su spremni da učestvuju na narednim izborima i da budu deo razgovora. Oni time pokazuju da žele da budu aktivni deo političkog života i da daju doprinos kako bi se osigurali fer i pošteni uslovi za nadmetanje pred naredne izbore.Pratim veoma pažljivo sve informacije o dijalogu i platformama koje su izrađene. Mislim da je veoma važno da se pripremimo za dijalog u punom kapacitetu, koji će doneti veoma brzo konkretne rezultate, nakon našeg dolaska u Beograd, što se možda neće dogoditi u predstojećim nedeljama i mesecima zbog epidemije koronavirusa”, kazao je on, dodajući da kriza sa pandemijom ne sprečava učesnike dijaloga da urade dobar posao pred sastanak.

“Razgovaraćemo sa svim akterima koju relevantni, a počinjemo sa najrelevantnijim predstavnikom – Skupštinom Srbije. Naši sagovornici su tu gospodin Ivica Dačić, predsednik Skupštine, kao i stranke koje su njen deo, ali svakako razumemo da je potrebno razgovarati i sa partijama koje su odbile da učestvuju na prethodnim izborima. Moj cilj je da Srbija ima relevantnu političku scenu, čiji će se predstavnici aktivno nadmetati međusobno i učestvovati u radu institucija. To želimo da vidimo predstojećim izobrima i kroz naredni saziv Skupštine Srbije”, kazao je on.

“Nova metodologija je dobra za sve”

Bilčik se osvrnuo i na novu metodologiju pristupa Srbije Evropskoj uniji, rekavši da je već o tome imao dobar razgovor sa srpskom ministarkom za evrointergracije Jadrankom Joksimović.

Pročitajte još...

“Mislim da je dobro što koristimo novu metodologiju, jer poseduje sve elemente koji omogućavaju bolje sagledavanje napretka jedne zemlje ka EU. Nova metodologija unutar sebe poseduje alate koji pruža dodatnu dinamiku procesu pristupanja i uključuje jasniji odnos ukoliko dođe do zastoja i kretanja unazad, međutim moja očekivanja su da će se Srbija kretati napred”, zaključio je Bilčik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar