Foto: Nova S

Izveštaj Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta o Srbiji je solidan i realističan dokument, bez obzira na to što se vlast ne slaže sa njegovim pojedinim delovima, ocenio je danas izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

U Spoljnjopolitičkom odboru EP izglasan je izveštaj o Srbiji u kome se ističe da će tempo pristupnih pregovora sa EU odrediti istinsko poštovanje osnovnih prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Govoreći o neslaganju članova vladajuće koalicije sa izveštajem EP o medijskim slobodama i delom u kome evropski poslanici traže od srpskih vlasti da rešavaju afere kao što su Jovanjica, Krušik i Savamala, Bilčik je rekao da su evropski parlamentarci imali detaljan razgovor o izveštaju i o više amandmana, a kao i svaki izveštaj i ovaj je stvar kompromisa.

„Nećete naći nijednog poslanika koji će biti sto posto zadovoljan svim delovima izveštaja i to je moja poruka. Smatram da je ovaj izveštaj jedan solidan dokument, realističan i mislim da moramo da ga posmatramo kao celinu“, rekao je Bilčik za N1.

Prema njegovim rečima, poruka tog dokumenta je da je Srbija napravila određen i važan napredak i neka postignuća kada se radi o evropskim integracijam, posebno u dijalogu  Beograda i Prištine.

„Cenim i to što su nova vlada i novi parlament evropske integracije shvatile kao prioritet. Mislim da je dobro što je Narodna skupština razgovarala o izveštaju EP“, dodao je on.

Istovremeno, istakao je Bilčik,  postiji dosta zadataka koje Srbija mora ispuniti. Među njima su oni koji se tiču reforme pravosuđa i poboljšanja u oblasti vladavine prava.

„Razgovaraćemo o nekim konkretnim slučajevima u Srbiji koji su vezani za korupciju i organizovani kriminal, ako i kada Srbija zabeleži uspeh u reformi pravosuđa i vladavini prava. Želeo bih da na tome radimo zajedno sa svim političkim snagama u Srbiji, ne samo ja već i Evropski parlament“, dodao je Bilčik.

Bilčik je napomenuo da nema konačnog teksta izveštaja koji je javno dostupan i da će on biti gotov tek narednih dana.

„Hajde da pričamo o izveštaju tek kada se javno objavi, a posebno kada prođe glasanje u martu“, istakao je Bilčik.

Na pitanje da li izjava predsednika Aleksandra Vučić, da će pitati svakog evropskog poslanika zbog čega se u izveštaju EP pominje Jovanjica, znak da Srbija neće ozbiljno shvatiti ovaj izveštaj, Bilčik je podsetio da je imao „dobre i intenzivne razgovore o situaciji u Srbiji sa rukovodstvom zemlje, ali i da će  uskoro krenuti i međustranački dijalog“.

„Otvoreno razgovaramo o svim pitanjima. Iskreno, mi u EP nismo tu da se bavimo detaljima u srpskoj politici. Ja ću rado razgovarati sa svima, uključujuči i predsednika o svim detaljima izveštaja, jer mislim da je to dokument koji je dobio veliku pažnju u Evropi i Srbiji“, smatra izvestilas EP za Srbiju.

Govoreći o međustranačkom dijalogu koji treba da počne 1. marta, Bilčik je rekao da se raduje tom razgovoru.

„To je početni sastanak, nakon dogovora koji su postigli predsednik skupštine Ivica Dačić i Dejvid Mekalister. Sastanku koji će biti održan online, prisustvovaće Dačić, Mekalistar i četiri fascilitatora ispred EP, bivši poslanici, iskusni i poštovani u Srbiji –  Knut Frankeštajn, Edvard Kukan, Tanja Fajon i ja, kao stalni izvestilac“, napomenuo je Bilčik.

Na pitanje da li misli da će opozicija i predstavnici vlasti napraviti neki dogovor, Bilčik je rekao da je Srbiji potrebna evropska budućnost i da oni, koji su sigurni u to, treba da rade na tome, a međustranački dijalog treba da stvori veće poverenje između stranaka na putu evrointegracija i to političkih stranaka koje su u skupštini, ali i onih koje su, nažalost, bojkotovale poslednje izbore.

„Nadam se da kroz ovaj dijalog možemo imati jedan širi politički razgovor u Srbiji sa svim političkim stranama o boljim uslovima za političko nadmetanje. Za mene jedan od ključnih ciljeva međustranačkog dijaloga je da se potrudimo da na narednim izborima, koji su predviđeni za proleće 2022., sve te snage koje su bojkotovale izbore na kraju učestvuju. Jedini način da se promeni politika u Srbiji jeste kroz punopravno učešće stranaka kroz institucije i to je poruka koju ćemo nastaviti da šaljemo iz EP“, zaključio je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar