Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao pozitivne promene povratak opozicije u srpski parlament i to što se više ne pominje bojkot rada zakonodavnog tela, ali je ukazao da procedure i kvalitet diskusije mogu da budu bolji.

„Stvari poput adekvatne diskusije i ograničenje procesa po hitnom postupku, davanje glasa opoziciji kada žele da govore, sve te stvari bi trebalo da su osnovni standardi u svakom parlamentu i zato je to jedan od problema o kojima želimo da pričamo i da ih rešavamo“, rekao je Bilčik za televiziju Insajder.

Upitan koliko je u Evropi uobičajena procedura da se o Zakonu o budžetu raspravlja zajedno sa više od 30 tačaka dnevnog reda, Bilčik je kazao da svaki zakon zaslužuje dobru raspravu, a posebno zakon o budžetu, navodi Insajder.

„Važno je da postoji odgovarajuća diskusija o krucijalnim delovima zakonodavstva i zakonima. Naravno, usvajanje budžeta je jedan od njih, jer je to zakon kojim planirate i odlučujete kako trošite porez koji je država skupila od poslovanja, od građana, od svih“, naveo je Bilčik u intervjuu koji će večeras biti emitovan.

On je rekao i da vladajuća većina u Skupštini Srbije „mora da se suoči sa novom realnošću“ da više nijedna politička partija nema apsolutnu većinu u parlamentu.

„To je velika promena u odnosu na prethodni period, kada je apsolutno dominantna bila Srpska napredna stranka. To je razlika i mislim da svi treba da se tome prilagode, uključujući vladajuću većinu“, naveo je Bilčik.

Bilčik je kazao da će početkom sledeće godine doći u Beograd sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažom Nemecom, kako bi sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem i drugim političkim akterima razgovarali o nastavku međupartijskog dijaloga.

BONUS VIDEO Bilčik o emitovanju RT u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare