Vladimir Bilčik Foto:FoNet/Ana Paunković

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik još jednom je pojasnio svoj stav u vezi sa poslednjim izborima u Srbiji, zbog kako je naveo, brojnih pogrešnih tumačenja njegovih izjava.

Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

„U svetlu brojnih pogrešnih tumačenja mojih izjava posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, želeo bih da razjasnim neka pitanja kako bi se izbeglo dalje širenje nepotpunih informacija.

Prevremeni parlamentarni izbori 17. decembra održani su usred društveno i politički podeljenog ambijenta. Iako su izbori tehnički dobro vođeni i protekli bez većih problema, međunarodni posmatrači su prijavili brojne nepravilnosti.

To uključuje zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija od aktivnosti u okviru kampanje, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova.

Pored toga, REM je bio pasivan tokom cele kampanje i njegovi predstavnici nisu komunicirali sa međunarodnim posmatračima.

Kao stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek sam pozivao srpske vlasti da u potpunosti ispoštuju preporuke OEBS/ODIHR-a o sprovođenju izbora. U mom najnovijem izveštaju o Srbiji koji je usvojila velika većina poslanika EP u maju 2023. godine, postoji nekoliko paragrafa koji se odnose na sprovođenje izbora.

Konkretno, paragrafom 24 pozivamo Srbiju da se u potpunosti pozabavi preostalim preporukama OEBS-a, posebno pristupom konkurentskih kandidata medijima, povećanjem transparentnosti i proverljivosti finansiranja kampanje, kao i merama koje bi sprečile pritiske na birače i zloupotrebe administrativnih resursa, u konsultaciji sa stručnjacima organizacija civilnog društva i dosta uoči narednih izbora, kako bi se sprečile nepravilnosti i bilo kakve prevare i garantovalo demokratsko funkcionisanje zemlje.

Zaista sam zabrinut zbog broja pritužbi i nepravilnosti koje se prijavljuju. Da bismo detaljno ocenili ove izbore, potreban nam je završni izveštaj misije OEBS-a.

Imperativ je da se svi izborni nedostaci i žalbe istinski rešavaju u institucijama Srbije. Računamo na njihovu punu posvećenost saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Otklanjanje konkretnih nepravilnosti na dan izbora i sistemskih nedostataka u izbornom okviru ostaje u interesu svih – države, birača i napretka Srbije na putu ka EU“, prenosi N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare