Foto: N1

"Srpskom predsedniku Vučiću bilo je potrebno pola meseca da imenuje premijerku Brnabić za formiranje nove vlade, iako vladajuća stranka ima 188 od 250 (75 odsto) mesta. Zašto je toliko čekao?", zapitao se Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu na Tviteru. U nastavku je dao odgovor. Zapravo, tri odgovora.

Pročitajte još:

1. Čekanje odražava sve veću nevažnost formalnih institucija, jer predsednik dominira svim aspektima politike.

2. To je demonstracija moći predsednika. Pokazuje da on ima moć i da svi moraju da čekaju, uključujući i ministre koje drži u neizvesnosti.

3. Održava vanredno stanje, atmosferu vremena koja nisu normalna i u kojima ministri rade svoj posao i upravljaju. Autokrate poput Vučića uspevaju da stvore takve izuzetke, piše Florijan Biber.

On je još nakon izbora ocenio da pobeda Vučića prikazuje Srbiju kao nedemokratsku, kao i da je cilj Srbiji i jeste cilj da što duže odugovlači sa priznanjem Kosova i da dijalogom dobije na ugledu spolja.

Florijan Biber je luksemburški politikolog i jedan od najboljih poznavalaca Balkana na nemačkom govornom području. Profesor je Univerziteta u Gracu gde vodi Centar za studije jugoistočne Evrope.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare