Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dveri neće biti deo Udružene opozicije Srbije, ali smo spremni na tehničku saradnju, rekao je za Nova.rs Boško Obradović, lider Dveri nakon što je ova stranka saopštila da neće biti deo novog Saveza zbog stava o Kosovu.

„U svom daljem političkom radu ćemo delovati samostalno, sa idejom da predstavimo naš program i nove ljude u politici, ali ostajemo raspoloženi za razgovore o budućem jedinstvenom opozicionom nastupu na izborima na svim nivoima. Ali, pre toga treba izboriti uslove da izbori u Srbiji budu zaista slobodni i pošteni“, rekao je Obradović.

On ističe da Udružena opozicija Srbije tek treba da bude formirana i da Dveri pozdravljaju njeno stvaranje, želeći da bude partner u odbrani i obnovi srpske demokratije.

„Spremni smo na tehničku saradnju oko borbe za slobodu medija i demokratske izbore, bez obzira što nećemo biti deo novog opozicionog saveza. Mi smo se odlučili da pre dve godine uđemo u Savez za Srbiju zbog programa od 30 tačaka i ne bismo ulazili u novi savez dok ne vidimo njegov program.  Programski dokument od 30 tačaka jeste bio najvažniji razlog ulaska Dveri u Savez za Srbiju, jer su se u njemu našle brojne tačke iz našeg programa“, objašnjava Obradović i podseća da je u dve tačke iznet i veoma precizan stav po pitanju КiM, a to je poštovanje Ustav i Rezolucije 12 44 SB UN.

„To znači da nema priznanja lažne države Кosovo niti bilo kakve podele i razgraničenja, niti referenduma na tu temu. S obzirom da će formiranjem Udružene opozicije Srbije prestati da postoji Savez za Srbiju i zajednički program u 30 tačaka, Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri donelo je odluku da ne uđemo u taj novi opozicioni savez dok ne vidimo šta je njegov program“.

On je rekao i da nikada nije i ne treba da bude problem što političke organizacije imaju različite stavove jer je to suština demokratije.

„Ali, postoje teme oko kojih ne bi smelo da bude razlika kao što je poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije je najvažnije nacionalno i državno pitanje danas, ali i demokratski, ekonomski i bezbednosni izazov oko čije odbrane treba svi da se saberemo bez obzira da li smo vlast ili opozicija. U tom smislu, očekujem da ćemo partnere u tom ustavobraniteljskom pokretu za odbranu КiM u sastavu Srbije naći i u Udruženoj opoziciji Srbije, među drugim kolegama iz opozicije, ali i među članovima i pristalicama SNS, SPS i drugih vladajućih stranaka koji se ne slažu sa politikom njihovih rukovodstava da treba priznati lažnu državu Кosovo, uz ulazak u EU ili neku drugu sramnu kompenzaciju“, zaključuje Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar