Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na srpskoj političkoj sceni uskoro bi trebalo da bude formiran novi politički blok, pod radnim nazivom "Srpska opozicija", u koji bi kolektivno ušle članice Saveza za Srbiju i niz drugih regionalnih i lokalnih stranaka i pokreta koje su bojkotovale izbore, nezavisno od ideoloških opredeljenja. Kako saznaje Nova.rs, ideja je da članice novog opozicionog saveza imaju veću autonomiju, nego što je to bio slučaj unutar SzS, a prvi sastanak šire opozicije na kojoj će se o tome razgovarati biće održan sutra.

Formiranje „SzS plus“ i ranije je bila tema na sastancima Predsedništva te koalicije, a tu ideju izneo je jedan od lidera Dragan Đilas. Kako navodi naš dobro upućeni sagovornik, na poslednjem sastanku bilo je reči o tome šta i kako dalje, jer su „izbori završeni i SzS više ne može biti ‘bojkot opozicija'“.

Zato je odlučeno da se lestvica podigne i da bude proširen format delovanja u borbi protiv vlasti.

„Srpska opozicija ne bi imala ideološka opterećenja. Ideja je da se formira Srpska opozicija sa ciljem – fer izbora i rušenja režima“, navodi naš sagovornik.

Ukoliko bi, kako planiraju u Savezu za Srbiju, napravio širi politički front, u njega bi kolektivno ušle stranke osnivača SzS i još 20 malih političkih organizacija, koje su se u međuvremenu pridružile toj koaliciji.

Neće biti pozvani Zelenović i Paunović

Izvor Nova.rs navodi da bi Srpska opozicija bila otvorena za regionalne i lokalne stranke, odnosno organizacije, a osnovni preduslov je da su bojkotovale izbore.

„Oni su se na taj način legitimisali za borbu protiv režima“, kaže sagovornik Nova.rs.

Prema našim informacijama, u novi opozicioni blok neće biti pozvani Nebojša Zelenović, lider ZZS, i Saša Paunović.

Foto: Vesna Lalić

Dragan Đilas, predsednik SSP i jedan od lidera SzS, sinoć je naveo da je od prvog dana povratka u politiku posvećen ideji ujedinjenja opozicije i da smatra da je to jedinstvo danas potrebnije nego ikada pre.

„U skladu sa tim predložio sam na sastanku da članice Saveza, zajedno sa drugim političkim organizacijama koje su bojkotovale izbore, kako onima koje funkcionišu na nacionalnom tako i onima onima koje deluju na regionalnom i lokalnom nivou, formiraju Srpsku opoziciju“, napisao je Đilas na Tviteru i dodao da samo široki front svih koji su iskreno posvećeni borbi protiv autoritarne vlasti može dovesti do promena u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare