Ana Brnabić, Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Vlada Srbije ponovo je donela odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji novca za grad Beograd, kome je samo u poslednja dva meseca iz državne kase leglo oko 9,5 miliona evra. Ovog puta na račun prestonice biće uplaćeno oko 4,5 miliona evra, a u zvaničnom obrazloženju se navodi da se taj novac izdvaja zarad održavanja tekuće likvidnosti.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku pre nekoliko dana, Vlada Srbije odlučila je da gradu Beogradu uplatiti 536 miliona dinara ili oko 4,5 miliona evra, a na ime transfera “za izvršavanja obaveza iz razloga koje nije moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Isto obrazloženje iskorišćeno je i početkom aprila, kada je iz državnog budžeta Beogradu uplaćeno 360 miliona dinara ili oko tri miliona evra.

Za šta će konkretno biti izdvojeni ti milioni ni tada, a ni sada nije saopšteno. Iako u obrazloženjima stoji da se taj novac uplaćuje zbog održavanja tekuće likvidnosti, praksa pokazuje da su razlozi drugačiji.

Na ime, krajem marta iz državne kase za Beograd je, takođe iz tekuće budžetske rezerve, izdvojeno 240 miliona dinara ili oko dva miliona evra. Iako se i tada kao razlog navodilo ”izvršavanje obaveza“, a iz razloga, „koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je izjavio da je taj novac uplaćen za uređenje fasada u Beogradu.

Vesić: Hvala Vučiću

Vesić se tada zahvalio Vladi Srbije, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji sa tim ne bi trebalo da imam ikakve veze.

“Prošlog petka smo rebalansom budžeta Grada Beograda obezbedili 250 miliona dinara za uređenje fasada, što znači da sada za ovu namenu imamo 490 miliona dinara, odnosno više od četiri miliona evra… Rebalansom budžeta Grada Beograda smo obezbedili 250 miliona dinara za uređenje fasada, što znači da sada za ovu namenu imamo 490 miliona dinara, odnosno više od četiri miliona evra”, rekao je tada Vesić.

Budžetske rezerve već godinama predstavljaju izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama, uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

U martu mesecu je i Opštini Čajetina na isti način uplaćeno milion evra, a neretko se izdvaja dodatni novac i za grad Beograd.

Kako je objavio Insajder, samo u 2019. u nekoliko navrata gradu Beogradu uplaćivane su velike sume nova iz kase svih građana Srbije. Tako je u septembru za prestonicu izdvojeno 1,8 miliona evra, u avgustu iste godine 220 miliona dinara, a u februaru 1,9 miliona evra.

Prema istraživanju Insajdera, samo u 2018. Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare