Ana Brnabić, Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Vlada Srbije je drugi put u roku od 20-ak dana vanredno častila grad Beograd novcem iz tekuće budžetske rezerve. Ovog puta će u beogradsku kasu leći čak 360 miliona dinara ili oko tri miliona evra, a na šta će konkretno biti potrošen taj novac nije obelodanjeno. U zvaničnom obrazloženju se navodi da će ta milionska sredstva prestonici biti uplaćena zarad održavanja tekuće likvidnosti, ali to, sudeći po iskustvu, može da bude svašta.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić svako malo najavljuje nove projekte u Beogradu, mada je, sudeći po rešenjima u Službenom glasniku, finansijska situacija daleko od savršene.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Vlada Srbije će na ime transfera gradu Beogradu uplatiti 360 miliona dinara, a na ime transfera “za izvršavanja obaveza iz razloga koje nije moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Slično obrazloženje objavljeno je pre manje od tri nedelje, kada je Vlada, takođe iz sredstava tekuće budžetske rezerve, uplatila gradu Beogradu 240 miliona dinara ili oko dva miliona evra. Iako se i tada kao razlog navodilo ”izvršavanje obaveza“, a iz razloga, „koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“, Vesić je izjavio da je taj novac uplaćen za uređenje fasada u Beogradu.

Zbog te finansijske injekcije, Vesić se tada zahvalio Vladi Srbije, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji sa tim ne bi trebalo da imam ikakve veze.

“Prošlog petka smo rebalansom budžeta Grada Beograda obezbedili 250 miliona dinara za uređenje fasada, što znači da sada za ovu namenu imamo 490 miliona dinara, odnosno više od četiri miliona evra… Rebalansom budžeta Grada Beograda smo obezbedili 250 miliona dinara za uređenje fasada, što znači da sada za ovu namenu imamo 490 miliona dinara, odnosno više od četiri miliona evra”, rekao je tada Vesić.

Budžetske rezerve već godinama predstavljaju izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama, uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom.

Nedavno je Opštini Čajetina na isti način uplaćeno milion evra, a neretko se izdvaja dodatni novac i za grad Beograd.

Kako je objavio Insajder, samo u 2019. u nekoliko navrata gradu Beogradu uplaćivane su velike sume nova iz kase svih građana Srbije. Tako je u septembru za prestonicu izdvojeno 1,8 miliona evra, u avgustu iste godine 220 miliona dinara, a u februaru 1,9 miliona evra.

Prema istraživanju Insajdera, samo u 2018. Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare