Foto: Jorge Láscar/Commons.wikimedia.org

Vlada Srbije je u poslednjim danima 2020. odlučila da Srpsku pravoslavnu crkvu obraduje novogodišnjim poklonom i to vrednim blizu milion evra. Naime, pre dva dana na sednici Vlade doneta je odluka da na ime sanacije, obnove i izgradnje dva hrama Crkvi bude donirano ukupno 113.300.000 dinara ili oko 964.000 evra.

Vlada Srbije neretko Srpsku pravoslavnu crkvu časti novcem svih građana. Ovog puta, na sednici koja je održana 30. decembra, odlučeno je da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve donira novac za obnovu i izgradnju dva hrama.

Čak 83,3 miliona dinara izdvojeno je za Pravoslavnu eparhiju osečkopoljsku i baranjsku u Dalju, a „radi realizacije projekta izgradnje i sanacije pravoslavnih crkava“, objavljeno je u Službenom glasniku.

Još 30 miliona dinara dotirano je Pravoslavnoj eparhiji Timočkoj – Zaječar, a radi obnove Hrama vaznesenja gospodnjeg u Zaječaru. Taj novac je Zakonom o budžetu prethodno bio opredeljen za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

Teško je izračunati koliko je novca iz budžeta Srbije uplaćeno na račun Srpske pravoslavvne crkve, jer osim onog koji je svake godine opredeljen redovnim putem, milioni se izdvajaju iz budžetskih rezervi. Kako se nedavno pohvalio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u poslednjih 50 godina niko kao ova vlast nije toliko pomogao SPC. Samo u poslednje tri i po godine Vlada je iz državne kase za izgradnju Hrama Svetog Save izdvojila najmanje 43 miliona evra.

Vlada je pre samo mesec dana odvojila 230,3 miliona dinara ili oko dva miliona evra i to za izvođenje radova na platou ispred Hrama Svetog Save. Nije poznato da li se uređenje platoa odnosi na izgradnju parka ispred Hrama Svetog Save koju je Vučić najavio pre oko tri meseca. Tada je rekao da će samo u prvoj fazi tog projekta biti izdvojeno 1,5 miliona evra, a da će kompletna izgradnja parka koštati 7,5 miliona evra.

Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Početkom jula Vlada je prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

Odluka o najvećoj donaciji Crkvi doneta je u martu prošle godine, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

Međutim, to je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu. Tako je na primer, Vlada u julu prošle godine odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Kako je preneo Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar