Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC/Dragan Mujan/Nova.rs/Screenshot/Instagram/sns_zvezdara

Donacije iz “ličnih sredstava” Srpske napredne stranke postale su tema u javnosti onda kad je “veseli kamion” počeo da obilazi članove i simpatizere ove stranke, istovarujući metre i metre drva za ogrev. U međuvremenu su društvene mreže odbora SNS, kao i visokih stranačkih funkcionera, preplavljene fotografijama raznih poklona koje stižu na adrese članova. Pored drva tu su sredstva za higijenu, materijal za sanaciju krovova, veš mašine, frižideri, televizori… Sve iz “ličnih sredstava”. Zato se nameće pitanje kolika su ta lična sredstva SNS, odakle dolaze, ali i da li se na ovaj način krši zakon i kupuju glasovi za Srpsku naprednu stranku, mnogo pre izbora.

Nedavno izabrani direktor PIO fonda Relja Ognjenović objavio je na Instagramu video u kojem je snimljen kako članovima SNS nosi veš mašinu, televizor, frižider…

Iz ličnih sredstava, naravno.

Baš kao što je onomad nosio i drva za ogrev, materijal za sanaciju krova ili sredstva namenjena ličnoj higijeni.

Nedavno su se i članovi SNS na stranici odbora u opštini Zvezdara pohvalili s više od 100 poklona koje je takođe iz ličnih sredstava obezbedila ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Niko, međutim, nije tačno naveo vrednost ovih donacija i poreklo “ličnih sredstava” od kojih su plaćena, kao ni od koga je sve to kupljeno…

Ne zna se ni odakle odborima SNS širom Beograda onoliko metara i metara drva za ogrev koji su samo u novembru i decembru podelili članovima i simpatizerima stranke.

Taj posebni kamion s drvima našao se u mnogim objavama na stranicama SNS odbora od Zvezdare, preko Voždovca, do Čukarice…

Kad se uzme u obzir da je metar drva koštao i po 15.000 dinara, reklo bi se da ova lična sredstva uopšte nisu mala.

Na pitanje da li SNS od ovih donacija ima i koristi u smislu zagarantovanih glasoova na nekim sledećim izborima, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže:

Nemanja Nenadić Foto: Newsmax Adria

“Mislim da je serija objava u kojima se naglašava da pomoć građanima dele aktivisti SNS iz “sopstvenih sredstava” vezana za mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije prema kojem nije dozvoljeno da se političke stranke bave humanitarnim aktivnostima. Propuštena je velika prilika da se ova zabrana jasno definiše u novom zakonu, iako je za tim postojala potreba. Ono što je u ovim slučajevima sporno i prema odredbama postojećeg zakona jeste da se privatni pokloni očigledno predstavljaju kao nešto što se čini pod stranačkim obeležjima i u cilju promocije stranke. Zbog toga mislim da bi bilo primereno da se vrednost tih poklona dodeljenih građanima prikaže kao prilog stranačkog funkcionera stranci, te da se u skladu s tim nađe u finansijskom izveštaju stranke, na spisku priloga koje je stranka primila”, kaže Nenadić.

Pročitajte još...

Organ koji je nadležan da to proveri, kako dalje navodi, jeste Agencija za sprečavanje korupcije, a ovo bi mogla biti tema i drugih državnih organa.

“Ne znam da li se Agencija ovim bavi, zato što ona objavljuje jedino odluke koje su donete po prijavama u toku izborne kampanje. Ukoliko bi se otvorila kontrola i tokom kontrole se pokaže da je reč o poklonima veće vrednosti ili, ukoliko se javi sumnja da su poklonodavci imali toliko sopstvenih sredstava na raspolaganju, onda bi Agencija trebalo da se obrati Poreskoj upravi i drugim državnim organima koji bi mogli da to provere”, zaključuje Nenadić.

BONUS VIDEO: Neki SNS koriste kao džuboks za bogaćenje Teške optužbe Zorane Mihajlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare