Foto: arhiva

Nijedna od 17 beogradskih opština, na kojima su 21. juna održani izbori za novi skupštinski saziv još uvek nema formiranu vlast, iako Srpska napredna stranka ima dominantnu većinu u gotovo svim mestima. Prema mišljenju analitičara, razlog tome treba tražiti u činjenici da nije dogovorena vlast ni na republičkom nivou, te da beogradski naprednjaci još uvek čekaju instrukcije sa kim smeju u koaliciju.

A kako će izgledati konstalacija snaga na republičkom nivou, građani Srbije će najverovatnije saznati u septembru. Tako se bar da zaključiti iz ranijih izjava predsednika SPS Ivice Dačića, koji je to najavio nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva. Identičnu informaciju, dobili smo i od potpredsednika SNS Miloša Vučevića, koji je takođe to rekao nakon sastanka naprednjaka sa šefom stranke na Andrićevom vencu.

PROČITAJTE JOŠ...

Stoga je izvesno da će lokalni beogradski političari morati da sačekaju da se prethodno dogovore njihove kolege na republičkom nivou i da će u skladu sa tim formirati eventualne koalicije.

Podsetimo, opštine Palilula i Grocka prve su lokalne samouprave gde su održane sednice parlamenta, nakon izbora  21. juna. Odbornici su tako na svoja radna mesta prvi put došli 11. avgusta. Sutradan, 12. avgusta, zasedali su i odbornici Skupštine GO Zemun, dok su na Voždovcu i Surčinu to učinili dva dana kasnije – 14. avgusta. U pomenutim opštinama verifikovani su mandati, ali nigde nije izabrano novo rukovodstvo.

Na konstitutivnoj sednici u Grockoj u utorak su samo verifikovani odbornički mandati 35 odbornika. Naredna sednica, na kojoj će se birati predsednik Skupštine opštine, a možda i novi predsednik ove lokalne samouprave, zakazana je za 18. avgust. Odbornički mandati verifikovani su i na Paliluli, ali još uvek se ne zna novi datum sednice na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo, dok je sednica Skupštine Novog Beograda zakazana tek za 7. septembar.

Velebit: Nema vlasti na lokalu dok se ne dogovore na republičkom nivou

Prema rečima politkologa Vuka Velebita, razlog zbog čega se čeka na formiranje vlasti u beogradskim opštinama jeste to što se još uvek ne zna ko će činiti koaliciju na republičkom nivou.

“Mislim da je samo formiranje vlasti na lokalu potpuno irelevantna stvar. Posebno ako uzmemo u obzir koliko je jaka SNS, jasno je da se odluke donose isključivo na republičkom nivou i odatle se upravlja svakom opštinom u zemlji”, ističe Velebit i dodaje da je blokada institucija u prestonici odraz nedomokratičnosti ovdašnjeg društva.

Vuk Velebit Foto: Zoran Lončarević

“Ovakava situacija nije normalna i pokazuje da mi nemamo demokratiju. To znači da građani nisu uključeni u donošenje odluka na lokalnom nivou, tako da mi nemamo ni suštinsku primenu demokratije”, objašnjava naš sagovornik.

Očekuje se saradnja SNS sa SPS na Vračaru

Ranije je danas dnevni list Blic objavio da su se naprednjaci dogovorili sa socijalistima za formiranje zajedničke vlasti na Vračaru. Izvor ovog lista iz SNS navodi da se može dogoditi da saradnja sa SPS ostane na lokalnom nivou, podsećajući na raniju izjavu premijerke Ane Brnabić da je Vučić bliži dogovoru sa liderom Srpskog patriotskog saveza Aleksandrom Šapićem.

S druge strane iz SPS-a su poručili da je nastavak saradnje sa SNS prirodan tok događaja, što je potvrđeno hitrom reakcijom stranačkog rukovodstva koje je odmah isključilo iz članstva učesnike nedavnih demonstracija u Beogradu.

Podsetimo, lista Srpske napredne stranke na Vračaru osvojila je apsolutnu većinu na nedavno održanim izborima na toj opštini. Od 63 odbornička mandata, SNS je osvojila čak 33.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare