Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Najveći deo od gotovo 30 miliona evra koje je grad Beograd dodelio nevladinim organizacijama 2019. i 2020. godine dodeljeno bez konkursa organizacijama koje su osnovane u vreme vlasti SNS a neke su i direktno pomagale stranku, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove.

Istraživanje se koncentrisalo na četiri organa gradske uprave – sekretarijate za sport i omladinu, za kulturu, socijalnu zaštitu i Kancelariju za mlade. Prema podacima, Beograd je 2019. godine za dotacije nevladinim organizacijam izdvojio blizu 15 miliona evra. U 2020. za iste potreba grad je izdvojio oko 14 miliona evra. Procena je da će u ovoj 2021. biti izdvojeno oko 10 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

Sekretarijat za sport i omladinu raspolagao je sa više od 50% novca za nevladine organizacija pa nije neobično što je najviše prigovora i bilo na njihovu rad. Iako postoji zakonska obaveza da se raspodela budzetskih sredstava obavlja transparentno i na konkursima, Sekretarijat za sport i omladinu na takav način je opredelio svega 5% para, dok je čak 95% uplaćeno kroz direktne dotacije. Konkursna dodela para podrazumeva da se on javno oglasi sa jasnim propozicijama, šta se traži, ko sve moze da konkuriše i pod kakvim uslovima.

Novac dobijen na konkursu obično ima i završni izveštaj, narativni i finansijski. Sve to značajno smanjuje mogućnosti zloupotrebe i čitav proces raspodele para građana, čini vidljivim. Direktne dotacije nude brojne mogućnosti za zloupotrebe, korupciju i prebacivanje budžetskih para pojedincima.

Pare za SNS

Posebno je zanimljiva povezanost dodele para sa politikom. Na spisku odobrenih projekata nalazi se i udruženje Zemun fest, koje je dobijalo sredstva na dva konkursa koja su raspisali Sekretarijat za sport i omladinu i Kancelarija za mlade grada Beograda.

Ovo udruženje se pojavljuje kao primalac sredstava i od Sekretarijata za kulturu. Ukupan iznos sa sve tri donacije u zbiru iznosi 1.600.000 dinara. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, udruženje je imalo nula zaposlenih. Kao predsednik udruženja javlja se osoba koja je donirala 900.000 dinara koaliciji SPS-PUPS-JS na parlamentarnim izborima 2012. godine.

On je tada bio ubedljivo prvi prema visini iznosa na listi svih fizičkih lica koje su te godine donirali novac političkim partijama na izborima.

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Dva konkursa jednom čoveku

Značajan broj pravnih lica koja su dobila sredstva nema kao osnovnu delatnost kulturu ili umetnost?!

Tako je udruženje – „Mreža za poslovni razvoj“, dobilo sredstva i na konkursu Sekretarijata za sport i omladinu ali i sekretarijata za kulturu. Ovo udruženje koje se jasno bavi promovisanjem preduzetništva je čak tri puta dobilo sredstva iz budzeta za kulturu u ukupnom iznosu od 1.400.000 dinara. Primera o sumnjivo dodeli sredstava ima jos. Savez boračkih organizacija Republike Srbije i Savez boračkih organizacija Beograda, dve su različite organizacije koje su dobile dva puta po 800.000 dinara.

One imaju istog zastupnika. Sedište oba pravna lica, nalaze se na istoj adresi. Daljom pretragom podataka utvrđeno je da je udruženje Savez boračkih organizacija Beograda osnovano 2016. godine, a Saveza boračkih organizacija Republike Srbije je osnovan 16. jul 2021. godine…

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

NVO niču kao pečurke

Od ukupno 127 organizacija koje su dobile sredstva na konkursima, 78 organizacija je registrovano posle 2012. godine, a 49 organizacija pre 2012. Istraživanje pokazuje da je novac dobilo znatno više organizacija osnovanih posle 2012, odnosno posle dolaska koalicije SNS, SPS na vlast.

Institut za evropske poslove je u nameri da ispita kako su se trošila budžetska sredstva grada Beograda za 2019. i 2020. godinu na dotacije nevladinim organizacijama realizovao projekat „Ka transparentnom trošenju lokalnih budžeta namenjenih nevladinom sektoru“, gde je u toku jedanaest meseci istraživao načine trošenja sredstava iz budžetske linije 481, namenjene nevladinim organizacijama.

BONUS VIDEO: Vučić o ostavci u SNS

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare