Marko Đurić Foto:E-Stock_dusan_milenkovic

Očigledno je da je Marko Đurić postavljen kao čovek od poverenja Aleksandra Vučića, koji ima neke planove u odnosima sa Amerikom, a postavljanjem nekog stoprocetno lojalnog, hoće da zaobiđe u komunikaciji Ministrastvo spoljnih poslova, ocenio je pisac Svetislav Basara postavljenje Đurića na mesto ambasadora u SAD.

„Za mesto ambasadora u Vašingtonu i još nekih bitnih centara bolje je rešenje profesionalca postaviti i čoveka sa velikim diplomatskih iskustvom, jer se tamo kuva na dnevnom nivou i tu takozvani politički ambasadori ne znam koliko bi se dobro snašli. Ovaj Đurić je politički postavljen i on je 120 odsto lojalan Vučiću. Mislim da je to razlog. Hoće da zaobiđe Ministarstvo spoljnih poslova, jer komunikacija sa ambasadorom ne bi trebalo da bude direktna, ali Vučić voli tu neposrednu komunikaciju“, dodao je Basara.

Foto: NOVA S

 

Sa pozicije bivšeg ambasadora, Basara smatra da je mit da ambasadori moraju biti neki Džems Bondovi.

„Sad imaju svoje službe i savetnike, tako da jedan učtiv čovek koji solidno vlada jezikom može da obavlja tu funkciju sasvim dobro. Meni je interesantnije povodom ove vesti, bilo da se pojavio lažni tvit Ivice Dačića koji navodno kaže kakva je ova sramota, ko da nas predstavlja, što je izazvalo niz komentara, tako da se stvrorila jedna čudna atmosfera. I ja sam na trenutak pomislio da se Dačić drznuo da tako nešto kaže, što je besmislena pomisao“, rekao je Basara u „Probudi se“ na Nova S  i dodao da je očigledno da je Vučić procenio da mu je Dačić i dalje potreban i da mu je korisniji kao deo vlasti, nego u opoziciji.

„SPS bi mogao da bude neprijatna opozicija,  a ovako će u vlasti na neki način participirati i Šapić, što Vučiću ne odgovara. Ta njegova radikalska politika, to su ljudi kojima u politici treba konflikt. Videćemo, ali ja prosto ne mogu da zamislim skupštinu bez scena na koje smo navikli, u smislu opozicionih performansa, štrajkova u holu ili glađu, koje su dodatni poeni za Vučića, u smislu vidite kakvi su ovi, stalno prave neke probleme“, kaže Basara i dodaje da mu je nezamislivo da Vučić funkcioniše bez opozicije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare