Foto: E-Stock_danijel_milutinovic

Budući ambasador Srbije u SAD u liku Marka Đurića logičan je izbor u ovom trenutku, smatraju sagovornici Nova.rs. Oni navode da predsednik Aleksandar Vučić u Ameriku šalje čoveka od najvećeg poverenja, dobro upućenog u rešavanje pitanja Kosova, preko kojeg će zaobići Ministarstvo spoljnih poslova i Ivicu Dačića i uspostaviti direktnu vezu između Vašingtona i Andrićevog venca.

Mada je mnoge u Srbiji iznenadila vest da će Marko Đurić, aktuelni direktor Kancelarije za KiM, biti naslednik diplomate Đerđa Matkovića na mestu ambasadora Srbije u SAD-u, za sagovornike portala Nova.rs ova vest nije veliko iznenađenje. Čak je, uzimajući u obzir nedavno potpisani vašingtonski sporazum i političku situaciju u Srbiji, sasvim logičan izbor.

PROČITAJTE JOŠ...

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da ukoliko Donald Tramp dobije još jedan predsednički mandat, uloga srpskog ambasadora u SAD-u biće da bude portparol i transmisija na relaciji Beograd – Vašington za rešavanje kosovskog pitanja.

„Kontinuitet Trampove administracije u isto vreme bi predstavljao i kontinuitet njenog angažovanja na rešavanju kosovskog čvora, na pozicijama na kojima je to Amerika i započela. To bi podrazumevalo realizaciju vašingtonskog sporazuma“, navodi on za Nova.rs.

Foto: Print screen N1

Milivojević kaže da nije neuobičajeno da na nekim ključnim ambasadorskim mestima imamo politički važne ličnosti i navodi da se njihovim izborom šalje poruka šta je cilj u diplomatskim u odnosima dve zemlje, u ovom slučaju SAD i Srbije.

„Marko Đurić mogao bi da bude pogodna ličnost, koja je desna ruka Vučića kada je reč o kosovskim temama. On spada u krug najviših političkih ličnosti. Time se daje do znanja da je Amerika ključna u rešavanju pitanja Kosova, a pragmatičan pristup SAD, koji sad ispoljava, ne insistirajući na rešenju statusa, je nešto što odgovara srpskoj strani“, smatra on.

„Izbor Đurića znak da Vučić ne veruje Dačiću“

Ni spoljno-političkog komentatora Jakšu Šćekića ne iznenađuje mogući izbor Marka Đurića na poziciju srpskog ambasadora u Vašingtonu. On za Nova.rs ističe da je Đurić jedan od najvernijih saradnika Aleksandra Vučića, te da njegovo postavljanje na tu važnu poziciju jeste znak da predsednik Srbije ne veruje Ivici Dačiću.

Jakša Šćekić Foto: N1

„On želi da u Vašingtonu ima svog čoveka sa kojim će direktno da komunicira, a ne preko Ministarstva spoljnih poslova ili nekih drugih kanala. To će biti direktna veza Vašington – Andrićev venac“, navodi Šćekić.

PROČITAJTE JOŠ...

On dodaje da je očigledno da Srbija računa na veliko učešće Amerike u rešavanju budućnosti Srbije, kada je reč o Kosovu, i statusa Srbije u Evropi, te da to jeste pomeranje naše spoljne politike u ovom trenutku. Da bi ta komunikacija bila stopostotno uspešna, kako kaže, mora da postoji i izraelski element u svemu tome.

„To što je Vučić uradio u Vašingtonu je veoma lukavo, jer, ako Tramp izgubi, nova Bajdenova administracija tu neće menjati ništa, jer je njihov zajednički imenitelj da Amerika strateški stavi nogu u Sbriju. U ovom kontekstu srpsko-izraelskih odnosa i izraelskog lobija u Americi savršeno je izabrana osoba koja ima i izraelsko poreklo. Trenutno ne postoji bolja osoba u ostvarivanju ove politike koju je zamislio Vučić. Ako mislite da će taj ambasador u Vašingtonu, u ovoj konstelaciji snaga imati veliku kreativnost, tu grešite“, kaže Šćekić.

Vladislav Jovanović
Foto: N1

Vladislav Jovanović, bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama, smatra da je Đurić više nego logičan izbor za ambasadorsko mesto u Vašingtonu.

„Već osam godina vodi istu politiku sa SNS. Blizak je predsedniku i uživa njegovo poverenje. On je na kursu i unutrašnje i spoljne politike, ima jedan obuhvat, koji će mu dati samopouzdanje u budućim razgovorima. To je veliki izazov za njega, a svaki izazov treba da se položi“, navodi Jovanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare