Dragoljub Bakić, Utisak nedelje
Dragoljub Bakić Foto: Nova S

Arhitekta Dragoljub Bakić rekao je gostujući u Utisku nedelje da mu nije jasno zašto su Stranka slobode i pravde i Ne davimo Beograd uzdržani kada je u pitanju organizovanje „prajmerisa“ odnosno, predizbora za gradonačelnika Beograda u okviru kojih bi građani izabrali ko će biti opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda.

„To je toliko jednostavno samo treba prepisati od Mađara, ali oni su svi učestvovali, tako da ja ne znam zašto se Stranka slobode i pravde misli kada je to u pitanju i zašto su uzdržani, zašto su iz Ne davimo Beograd takođe uzdržani kada je to vrlo jednostavno“, pita se Bakić.

On smatra da bi organizovanje predizbora izvelo na glasanje onih 50 odsto građana koji inače ne izlaze.

Ljudi bi slobodno glasali bez ikakvih pritisaka, baš onih 50 odsto o kojima govorimo. A pokreti, inicijative i stranke, istakli bi svoje najbolje kandidate za gradonačelnika. Ali mora da postoji dogovor, onaj ko pobedi, svi iza njega da stanu. A oni će se međusobno takmičiti tako što će u ovih šest sedam meseci govoriti šta sa Makišem, metroom, vazduhom. To će biti kampanja za prajmerise u Beogradu“, objašnjava Bakić ovu ideju koju je javnosti ranije predstavio Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca.

Zelenović u organizovanju predizbora vidi rešenje za pobedu opozicije u Beogradu, a potom i na parlamentarnim izborima.

„To bi bila pozitivna kampanja koja otvara prostor za nove ljude, nove programe i rešenja, dala bi priliku da kroz zajedništvo svih iskrenih opozicionara građani poveruju da je moguća promena ovako loše stvarnosti. Neka građani u jednom poštenom i otvorenom procesu izaberu ko će da predvodi zajedničku borbu na izborima ili ako izbori nisu mogući, vaninstitucionalnu borbu“, kazao je Nebojša Zelenović.

Kada je pred izbore u Budimpešti opozicija organizovala“ prajmeris“ čak 70.000 građana je u tom procesu glasalo, tako su odabrali ko je zajednički opozicioni kandidat na izborima.

Taj kandidat je kasnije pobedio na izborima u glavnom gradu, a mađarska opozicija sada priprema predizbore i za parlamentarnu trku koju će, prema istraživanju javnog mnjenja – dobiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare