Džo Bajden, Donald Tramp
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Građani Amerike će 3. novembra odlučiti ko će biti na čelu te države naredne četiri godine - da li će poverenje opet dobiti Donald Tramp ili će vlast u SAD-u preuzeti demokrate, odnosno Džo Bajden. Najviši državni zvaničnici u više navrata izneli su stav da je za Srbiju bolje da još jedan mandat dobije Tramp “jer će Srbiji biti lakše”, dok opozicionari ili navode da je “bolje menjati” i najvijaju za Bajdena ili izbegavaju da se javno opredele.

Lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić još ranije je izjavio da „bi Srbiji bilo nešto lakše“ ukoliko se vlast u SAD ne promeni.

„Ne verujem u velike promene američke politike, ali verujem u male promene u američkoj politici, što bi za Srbiju bilo od ogromnog značaja“, naveo je on.

Da je bolje da Tramp ostane na vlasti u više navrata govorio je i Ivica Dačić, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova, ističući da je Trampova administracija bila konstruktivnija po pitanju Kosova.

I Dačićev kolega socijalista Milutin Mrkonjić takođe navija za Trampa, ali su razlozi drugačije prirode.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nije to zbog toga što je to bolje za Srbiju, jer je Tramp navodno naklonjeniji Srbiji. To su interesi. Mislim da je bolje da on pobedi, jer je čovek biznismen, a biznismeni znaju probleme naroda. Tramp mi je sa te strane simpatičniji“, kaže za Nova.rs Milutin Mrkonjić.

„Rešenja demokrata humanija za svet“

Demokratama su, sa druge strane, simpatičnije demokrate.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, navodi za naš portal da se iskreno nada da će pobediti Bajden i da je njeno uverenje da su rešenja koja na različite globalne izazove nude demokrate u SAD-u humanije i korisnije za čitav svet, nego ona koja nude konzervativni republikanci.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Tu pre svega mislim na odnos prema ekologiji, ali i na odnos prema drugim silama, pre svega Kini. Bitno je naglasiti da u međudržavnim odnosima nisu relevantne emocije i dobri lični odnosi, kako nam se redovno servira u režimskim tabloidima. Nikome u Srbiji neće biti bolje zbog Vučićevih obmana u kojima je on predstavljen kao  prijatelj sa Putinom, ili Trampom“, kaže Rakić.

Ona dodaje da odnosi među državama počivaju na interesima.

„Jedan od najvažnijih državnih interesa Srbije je da bude u dobrim odnosima sa državama sa Zapada i da naše društvo bude utemeljeno na istim vrednostima i principima kao što je to slučaj u zemljama EU“, navodi Rakić.

„Trampova pobeda išla bi na ruku autokratskim liderima u Evropi“

Za koga je – Donalda Trampa ili Džo Bajdena – o tome direktno nije želeo da se izjašnjava Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP-a.

On kaže da bi se pobedom Bajdena Amerika vratila multilateratizmu i dogovoru sa evropskim partnerima u preduzimanju spoljno političkih koraka, kao i da bi se mogao očekivati rast znača Stejt departmenta i diplomatskih kadrova koji su stvorili karijere na balkanskim pitanjima.

Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Bajdenova pobeda bi značila i da vašingtonski sporazum neće zaživeti. Sa druge strane, pobeda Trampa bi značila da se nastavlja sa ‘brzom diplomatijom’, često preko društvenih mreža. U tom slučaju, sporazum iz Vašingtona bi bio sproveden, uključujući i deo oko premeštaja ambasade Srbije u Jerusalim. Trampova pobeda išla bi na ruku populističkim i autokratskim liderima u Evropi, među kojima je i Vučić“, ističe Stefanović u izjavi za naš portal.

„Bolje je menjati“

Aris Movsesijan, novi predsednik Nove stranke, kaže da ne bi podržao nikoga na izborima u Americi, jer nije građanin te države, ali da mu se čini da je dobro menjati, te da je u tom smislu dobrodošla promena američke administracije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Što se tiče Srbije, šta bi za nju bilo dobro, Srbija bi trebalo da vodi svoju poliitku, a mi nju nemamo. Nemamo ni vladu. Za Srbiju bi bilo dobro da što pre postane demokratska država“, navodi Movsesijan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare