Foto: Zoran Lončarević

Posle Siniše Malog, Nebojše Stefanovića, Aleksandra Šapića i Jorgovanke Tabaković, spisku političara s akademskom titulom doktor nauka uskoro se pridružuje i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Kako je objavio N1, njegova doktorska disertacije trenutno je na javnom uvidu, a od referenci kandidata Bajatovića mnogim sadašnjim doktorima nauka može samo da zastane dah.

Da je Nikola Tesla kojim slučajem bio savremenik Dušana Bajatovića, pitanje je ko bi od ove dvojice naučnika bio bolji.

Savremenici su pak iznenađeni da je direktor Srbijagasa na putu da postane doktor nauka na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, na kom bi možda, kažu, bili i stvarne kolege da su ga – ikad sreli.

„Nikada nisam sreo Dušana Bajatovića, ne samo na ispitima i predavanjima, nego ni u hodnicima i u studentskoj službi koja je zajednička za sve studente doktorskih studija. Nikada nije primećen, nikada ga ni moje kolege nisu primetile“, kaže za N1 jedan doktorand FTN u Novom Sadu, čiji je identitet sakriven zbog zaštite od odmazde.

Nisu ga sreli ni na overi semestra, ni na ispitima doktorskih studija, od čega su tri zajednička, sa kog god da su smera. No, daleko od očiju svojih kolega, direktor Srbijagasa vredno je radio.

Dušan Bajatović je položio sve ispite predviđene studijskim programom Industrijsko Inženjerstvo/Inženjerski menadžment na doktorskim studijama sa prosečnom ocenom 10,00, navodi se u oceni podobnosti kandidata za doktorsku titulu.

U roku od svega sedam meseci završava doktorsku disertaciju, na 329 strana kandidat Bajatović piše o Modelima tranzicije i predviđanjima sistema snabdevanja prirodnim gasom. Dok uporedo s tim, kao autor, odnosno koautor iste godine, 2020, objavljuje tri naučna rada u vrhunskim časopisima sa takozvane SCI liste, od čega jedan u kategoriji M21a.

„Takav rad nema nijedan dekan i prodekan trenutno na Fakultetu tehnilčkih nauka u Novom Sadu. On spada u red elitnih naučnika“, kaže doktorand FTN za N1.

Manje od jednog promila svetske populacije uspe da objavi naučni rad u časopisu te kategorije. Vladimir Obradović, profesor Fakulteta organizacionih nauka, ima 150 naučnih radova, od čega dva u kategoriji M21a, ali su mu za pisanje svakog bile potrebne dve godine.

„Recimo za mene, kao lični cilj, ako objavim jedan rad u kategoriji M20 godišnje, smatram da mi je ta godina bila jako uspešna, evo gospodin Bajatović tri rada za godinu dana, tako da mu malo i zavidim. Ako imamo ovako impresivne rezultate na početku naučne karijere, ja od njega mogu da očekujem jako velike rezultate i iskreno se nadam tome u budućnosti“, kaže Obradović za N1.

Ali pre nego što u skoroj budućnosti postane DR, morao je najpre da bude MR, a pre toga da završi osnovne studije. Gostujući na N1 2016. godine tvrdio je da je elektroinženjer i diplomirani ekonomista. Tvrdio je da je završio Ekonomski fakultet u Subotici i Višu elektrotehničku u Novom Sadu.

Čudi da u odgovoru na ovo pitanje Dušan Bajatović nije pomenuo da je još 2003. završio Fakultet za menadžment u Zaječaru, odnosno Megatrend, tim pre što vlasnik Megatrenda Mića Jovanović za N1 potvrđuje da je Bajatović „kod njih“ završio, i tim pre što Ekonomski fakultet u Subotici demantuje Bajatovića, pa kažu: upisao jeste, ali ga završio nije.

Dalja akademska karijera direktora Srbijagasa išla je samo uzlaznom putanjom. Tako mu je rastao i prosek, a budući doktor nauka stigao je usput da promeni i polje naučnog interesovanja i s društvenih nauka pređe u tehničke.

„To bi bilo kao da sam osnovne studije završio medicinu, a onda recimo radim doktorat iz građevine. Tako ovde imamo prelazak iz agrobiznisa u snabdevanje gasom, veštačku inteligenciju, dakle, zaista veliki napor i rad mora da stoji iza toga da bi se napravio takav pomak u karijeri. Zaista impresivno, kapa dole“, kaže profesor Obradović.

I sve to Dušan Bajatović uspeo je da uradi uporedi vršeći, kako na kraju disertacije i sam navodi, osam funkcija. Kako mu je to pošlo za rukom, nismo imali prilike da ga pitamo, jer na poruku nije odgovorio, iako je jeste video.

Je li FTN video mejl koji smo im poslali ili ne žele da odgovore na naša pitanja – da li li student Bajatović redovno pohađao nastavu, imaju li boljeg od njega?

Ako je sve ovo uspeo, morao je poput doktoranda s početka naše priče da poslednju deceniju provede u čitaonici, jer ovaj mladić sate i dane provodi učeći, ali smo morali da mu sakrijemo lice i izmenimo glas zbog straha od odmazde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram