Vlast kupila najviše diploma, a hapsi srednjoškolce

Hronika 02. jun 202119:45 > 19:57
Podeli:
kombo lažne diplome
Foto: Arhiva, Shutterstock

Niška policija saopštila je danas da je zajedno sa Ministarstvom prosvete rasvetlila više slučajeva falsifikovanja diploma i privela 34 osobe zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama u oblasti srednjoškolskog obrazovanja. I ne, ova vest ne bi bila neobična da srpska javnost godinama ne svedoči ovakvim malverzacijama, samo što u njima glavne uloge odnose vioski politički funkcioneri koji nam kroje sudbine.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova objašnjeno je da je hapšenje 34 osobe osumnjičene za ovu vrstu malverzacije usledilo zbog sumjne da su diplome stečene falsifikovanjem korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radno-pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Dok policija hapsi odgovorna lica, srednjih škola „Dositej“ i Srednje tehničke škole u Beogradu, nije moguće a ne zapitati se da li je po sredi ponovo deljenje selektivne pravde i zbog čega se policija i nadležna ministarstva ne pozabave slučajevima falsifikovanja o kojima se naširoko govorilo proteklih godina.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Takav je slučaj Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija čiji je slučaj u žižu javnosti dospeo 2014. godine dok je Mali bio prvi čovek Beograda. Tada je podnet i zahtev da mu se ne dodeli zvanje doktora koji je potpisala grupa od 330 akademika i univerzitetskih profesora, a traženo je i da se pred Odborom za profesionalnu etiku pokrene postupak protiv mentora i komisije.

Za sve to vreme Mali je tvrdio da je sve „bezočna laž“, da mu njegovo znanje niko ne može oduzeti, a onda je na aferu stavila tačku Ivanka Popović kada je došla na čelo Beogradskog univerziteta, „potpomognuta“ studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“, koji su 12 dana držali zgradu Rektorata u blokadi. Iako je Malom tada oduzeto doktorsko zvanje ispred imena, za ovo niko nije odgovarao pred zakonom.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Nekoliko godina kasnije, stranke okupljene oko Saveza za Srbiju optužile su i aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića da je falsifikovao fakultetsku diplomu stečenu na Megatrend univerzitetu, o čemu je bilo reči nekoliko godina ranije ali je tada afera „zagašena“.

Naime, kako je N1 izveštavao 2019. godine, Mali je diplomirao u firmi Megatrend International Expert Consortium Limited iz Londona. Ministar je ‘upisao’ društvo sa ograničenom odgovornošću, navodno 1995. godine. Potom mu je 2005. Fakultet za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu diplomu kompanije priznao kao fakultetsku diplomu.

I Poslovna škola Megatrend International Expert Consortium Limited reklamirala se 1996. u „Politici“. Mamila je studente profesorima iz Tokija, Berlina, Londona. N1 je kontaktirao profesore koji zaista postoje, ali je nevolja što su odgovorili da nikada nisu predavali u firmi koju je studirao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Profesor Tim Moris, koji 2019. predaje menadžment na Univerzitetu Oksford u odgovoru N1 je naveo: ‘Nikada nisam bio zaposlen u toj kompaniji’. Ne zna se ni ko su bili studenti te kompanije osim ministra Nebojše Stefanovića i ministra Petra Đokića iz Republike Srpske.

Potom je 2020. godine novinar N1 Adam Santovac dobio evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo za dokumentarni film „Mega diplomac“, koji se bavi Stefanovićevom diplomom.

Da li zbog novih afera u čijem centru se našao Stefanović ili zbog simptomatične amnezije stručne i nestručne javnosti, afera „Mega diplomac“ je skrajnuta u zapećak, a odgovorni za nju pošteđeni su bilo kakve odgovornosti.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 2016 je objavio analizu njenog doktorata u kojoj su otkrili da je značajan deo doktorske disertacije plagiran. Prema njihovoj analizi više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisanih pasusa bez navoda autora.

Mentor Jorgovanke Tabaković bio je profesor Milenko Dželatović, koji je kasnije stupio na mesto predsednika Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar