Antonijević: Neka opozicija shvati da je politika predstava

Politika 13. okt. 202007:58
Podeli:
Foto: Printscreen/Nova S

Od opozicije je zrelo da se bavi svim pitanjima od značaja za Srbiju, ali ona mora da pojača svoje prisustvo, smatra izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević

Antonijević se osvrnuo na naslove u današnjim novinama u kojima se tumači često pojavljivanje predsednika Aleksandra Vučića pred kamerama i istakao da kamere očigledno mogu pomoći političarima, ali i da je najvažnije vratiti se na to koje su suštinske obaveze predsednika, ali i procedure koje on mora da ispoštuje kada ispunjava obećanja data građanima.

Pročitajte još:

Jedan u nizu primera je i trafostanica u Pešteru. Meštanima sela Doliće kod Sjenice predsednik Vučić obezbedio je trafostanicu jednim pozivom, bez ikakvih objašnjenja gde je nadležno ministarstvo i koja je njegova uloga.

„Sve izgleda kao svakodnevna kampanja, umesto da se govori o podeli vlasti i resornim ministarstvima koja će nadzirati izvođenje takvih radova“, istakao je Antonijević.

Pavosuđe je, kaže Antonijević, posebna i teška tema.

„Tužioci sada sprovode izbore za sudsko veće, i sudije javljaju da su veliki pritisci, iako od upravo tog tela zavisi kako će izgledati naše pravosuđe“, naveo je Antonijević.

Kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima koji bi mogli biti održani sa predsedničkim, kako najvaljuje predsednik Vučić, Antonijević kaže da se „biračke kutije još nisu ohladile“ od prethodnih izbora i da je možda reč o mogućnosti da je veliki broj građana ipak ostao kod kuće na poslednjim izborima, te da vladajuća stranka želi da ojača svoju poziciju mobilisanjem većeg broja građana.

„Postoji jasna želja da se politički život uredi“, istakao je Antonijević. „Nadam se da ne radimo sve stvari samo zbog EU i međunarodnih partnera, već zbog nas samih.“

Antonijević je istakao da opozicija Vučićevim predstavama može da parira samo ako i sama shvati da je politika po sebi predstava.

„Opozicija mora da izađe na scenu, da pojača svoje prisustvo na društvenim mrežama“, navodi Antonijević.

Foto: Printscreen/Nova S

Važna je, dodao je Antonijević, i uloga REM-a koju je takođe obuhvatio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kojem se, između ostalog, navodi da u Srbiji nema nikakvog napretka u izbornom procesu i pravosuđu.

Pročitajte još:

Prošle nedelje je u Beogradu bio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, a ove stiže specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, i Antonijević smatra da se otvara tema zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i tema nestalih, što su veoma značajna pitanja.

„To je jasan znak da se ovaj zamrznuti konflikt ne sme tolerisati“, istakao je Antonijević.

Sve teme koje su od značaja za Srbiju – a Kosovo, ističe Antonijević, svakako jeste jedna od tih tema – moraju biti na političkom stolu za kojim sedi i opozicija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar