Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Africa Studio/Shutterstock

Hakerska grupa "Anonimusi" objavila je na svom Tviter profilu da su napali sajt Vucic.rs i time započeli sajber "rat" sa predsednikom Srbije. Iako oni navode da je sajt predsednika uspešno obren, prostom pretragom se može proveriti da je stranica šefa srpske države u funkciji.

Da je do napada došlo, napisao je Ivan Marković, stručnjak za sajber bezbednost. On je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter rekao da je u toku napad grupe „Anonimusi“ na resurse u Srbiji.

Kako je naveo, trenutno su identifikovani resursi vojske, Ministarstva spoljnih poslova i sajt predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Postoji sumnja da će se prebaciti na eksploataciju podataka“, napisao je on na Tviteru.

S druge strane, na zvaničnom Tviter nalogu Anonimusa, navodi se da je bio oboren sajt Vucic.rs i sajt Vojske Srbije.

„Ako želi da se igra sa vatrom (Vučić prim. aut), hajde da počnemo“, napisali su Anonimusi na svom Tviter nalogu uz fotografiju za koju tvrde da je dokaz da je oboren Vučićev sajt.

Oni su predsednika Srbije nazvali „marionetom Vladimira Putina“.

„Pošto si spreman da nas izazoveš, ispunićemo ti želju. Ovo je samo početak, uskoro će biti svedoci izuzetnih iznenađenja u naše ime. Očekujte nas“, napisali su oni.

Trenutno, uprkos tvrdnjama Anonimusa da su ih oborili , svi pomenuti sajtovi rade i moguće im je pristupiti.

Kako je došlo do pretnji i šta su napisali Anonimusi

Podsetimo, međunarodna grupa poznata kao „Anonimusi“ objavila je pretnju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U objavi na Tviteru sa ukrajinskom zastavom, i u video zapisu, uz uvrede i pretnje govore o poslednjim dešavanjima na Kosovu i otvoreno prete predsedniku Srbije.

Ovo je bila njihova poruka:

„Pozdrav građani sveta, ovo je poruka Anonimnih predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Primetili smo da tenzije i ratnohuškačke provokacije na severu Kosova od strane srpskih kriminalnih grupa pokušavaju da izazovu oružani sukob.

Pročitajte još...

Srpski autokratski predsednik Aleksandar Vučić, marioneta Vladimira Putina, pokušava da destabilizuje region, koristeći mehanizme nasilja i terora ratnog zločinca Slobodana Miloševića, ali zna se da će njegovi pokušaji za njega biti samoubilački.

Na vrhuncu rata u Ukrajini, Srbija je bila i i dalje je jedina država koja je zvanično proglasila savez sa Rusijom, odbijajući stalne pozive Zapada da se pridruži sankcijama Evropske unije.

Vučić odgovorio: Spremamo se

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu fotografije na kojima se vidi kako sa igra sa svoja dva psa, uz propratnu poruku da se „sprema za borbu protiv anonimusa“.