Foto: Milos Tesic/ATAImages

Anonimusi, kao zajednica hakera bez striktne organizacije i hijerarhije, pojavili su se u svetu početkom ovog veka, a svoj ogranak su dobili i u Srbiji. Međutim, ne može se sa preciznošu reći da li srpski ogranak stoji iza pretnji Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, s obzirom na priličnu decentralizaciju i mogućnost da se svako priključi grupi i potpiše kao „Anonimus“. Naravno, svako sa neophodnim sposobnostima i dovoljno vešt da mu se ne uđe u trag, piše Danas.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za Danas da ovo tužilaštvo do ovog momenta nije dobilo obaveštenje ili prijavu bilo kakvog elektronskog napada na IKT (informaciono-komunikacione tehnologije) resurse naše zemlje.

„Imajući u vidu način delovanja Anonimusa, pitanje je pre za Nacionalni CERT pri RATEL-u“, ukazuje Stamenković.

Podsetimo, sa Tviter naloga „Anonymous TV“ uz koji stoji ukrajinska zastava, juče je upućena pretnja predsedniku Srbije u objavi i video zapisu, u vezi sa poslednjim dešavanjima na Kosovu.

„Pozdrav građani sveta, ovo je poruka Anonimnih predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću. Primetili smo da tenzije i ratnohuškačke provokacije na severu Kosova od strane srpskih kriminalnih grupa pokušavaju da izazovu oružani sukob. Srpski autokratski predsednik Aleksandar Vučić, marioneta Vladimira Putina, pokušava da destabilizuje region, koristeći mehanizme nasilja i terora ratnog zločinca Slobodana Miloševića, ali zna se da će njegovi pokušaji za njega biti samoubilački”, navodi se, između ostalog, u objavi.

Anonimusi su poručili da su podsticanje nasilja, napadi na novinare, napadi na policiju, kosovske institucije i one sa međunarodnim mandatom, kao i postavljanje barikada i korišćenje inkriminisanih struktura na severu Kosova, deo strategije “Vučićeve” Vlade za pravljenje stanja napetosti, i držanje Kosova i regiona taocima retorike prošlosti.

BONUS VIDEO: Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare