Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Špijunska afera na relaciji Beograd-Moskva možda se malo slegla, ali će se svakako tek osetiti posledice akcije srpskih službi bezbednosti, ocenjuju sagovornici Glasa Amerike.

Prema nedavnom svedočenju ruskog opozicionog aktiviste Vladimira Kara-Murze, pripadnici ruske opozicije prisluškivani su tokom boravka u Beogradu u maju prošle godine.

Ministar policije Aleksandar Vulin odneo je transkripte prisluškivanih razgovora u Moskvu, tvrdi Kara-Murza. Iako je Vulin tu informaciju brzo demantovao, čini se da je malo onih koji odbacuju kao neitinite tvrdnje ruskog opozicionara.

Pročitajte još...

Bivši diplomata i ambasador u Belorusiji Srećko Đukić kaže da su takve stvari neprihvatljive i nezamislive i da predstavljaju demonstraciju nekog podaničkog odnosa prema ruskim službama i uopšte prema Moskvi, piše Glas Amerike.

„Beograd se ovim praktično deklariše kao produžena ruka Moskve i sarađuje na onim pitanjima na kojima se ne može sarađivati“, smatra Đukić.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj može da se tumači kao da su srpske službe pretvorene u servis FSB.

„Sutra one mogu da dobiju neki drugi zadatak da izvrše, ili možda imaju neki drugi zadatak koji vrše za te službe“, ukazuje Đukić.

Ni saradnik Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović ne veruje u Vulinov demanti. On ističe da nije tajna da službe bezbednosti znaju da sarađuju, ali da se to radi u okviru zakona i potpisanih sporazuma. Po njegovom mišljenju, primena posebnih mera, to jest prisluškivanje pripadnika ruske opozicije, urađeno je na nezakonit način.

Ruska opozicija je tokom boravka u Beogradu obavljala legitimne i legalne aktivnosti. Oni nisu ugrožavali ni ustavni poredak Srbije, niti su na bilo koji drugi način ugrožavali berzbednost Srbije, naglasio je Petrović, kome ovo liči na Vučićev lični ustupak Putinu.

I Đukić misli da Vulinov postupak nije individualni čin, već izvršenje zadatka „koji je dobio sa nekog višeg nivoa“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare