Ana Brnabić Foto:Goran Srdano/Nova.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Umesto da bude objavljen Ugovor o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“, kako su obećavali premijerka Ana Brnabić i drugi predstavnici vlasti, Vlada Srbije je ponovo produžila trajanje važnosti tajnosti tog dokumenta na dodatnih šest meseci, odnosno do kraja godine. Osim toga, ponovo je proširen stepen tajnosti tog dokumenta pa oznaku „strogo poverljivo“ sada nose i delovi ugovora sa kojih je ona bila skinuta.

Prošlo je skoro tri i po godine otkako su predstavnici Vlade Srbije i kompanije „Vensi erports“ svečano potpisali ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor u celosti do danas nije predstavljen javnosti.

Od samog početka taj ugovor nosi oznaku tajnosti, a stepen poverljivosti menjao se pod pritiskom javnosti. Tako je Ugovor o koncesiji Aerodroma, potpisan 22. marta 2018, prvo u celosti bio „strogo poverljiv“, da bi u međuvremenu Vlada odlučila da formalno skine oznaku tajnosti sa nekih podataka iz tog dokumenta.

Ti podaci suštinski nisu otkrivali ništa novo u odnosu na ono što je već poznato.

Šta je napisano sitnim slovima

Premijerka Ana Brnabić, koja je nekoliko puta obećala objavljivanje ugovora u celosti, umesto toga na svakih šest meseci donosi odluku kojom se produžava tajnost potpisanog dokumenta sa francuskim „Vensijem“.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

To je uradila i nedavno. Prvo je 22. juna donela odluku o produženju stepena tajnosti, a zatim i odluku o proširenju stepena tajnosti. I to, na one delove ugovora i njegovih priloga za koji je oznaka „strogo poverljivo“ bila prethodno opozvana.

„Odlukama predsednika Vlade određen je stepen tajnosti ‘strogo poverljivo’…, a na osnovu izvršene procene moguće štete po interese Republike Srbije, u smislu stvaranja mogućnosti ekonomske zloupotrebe od strane različitih subjekata“, piše između ostalog u obrazloženju.

Time je Ana Brnabić još jednom sebe demantovala, a javnost praktično slagala.

Sve što danas znamo o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“ čuli smo samo od najviših državnih zvaničnika – da se očekuje da Srbija od tog posla sklopljenog sa „Vensijem“, dobije ukupno 1,5 milijardi evra za 25 godina, da je francuski partner uplatio jednokratnu naknadu od 501 milion evra, te da je obaveza koncesionara da investira u razvoj „Nikole Tesle“ 732 miliona evra.

Pod kojim uslovima je sve to ugovoreno i šta je napisano „sitnim slovima“, Vlada Srbije uspešno krije.

Na pitanje kada će biti objavljen ugovor o koncesiji Aerodroma, predstavnici vlasti su više puta obećavali da će to uraditi. Od momenta potpisivanja ugovora pre tri godine pa do danas.

Obećanja da će ugovor biti objavljen, da će se to uskoro desiti uz tvrdnju da je sve apsolutno transparentno, traju već više od tri godine.

Kada je premijerka sve slagala

Premijerka Ana Brnabić je odmah nakon potpisivanja ugovora najavila da će ceo dokument biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to je, kako je tvrdila, kraj septembra. (2018. godine). To se međutim nije dogodilo.

Aerodrom Nikola Tesla putovanje turizam
Aerodrom Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Isto obećanje dala je i tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je nekoliko nedelja nakon potpisivanja tog dokumenta rekla da će biti objavljen čim se završi primopredaja sa koncesionarom.

„Ovа Vlаdа nemа štа dа krije“, tvrdila je Mihajlović 11. aprila 2018.

U oktobru iste godine ministar finansija Siniša Mali rekao je da će ugovor biti objavljen do kraja 2018, kada u budžet bude uplaćena koncesiona naknada. „Vensi“ je uplatio naknadu od 501 milion evra, ali ugovora i dalje nema.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U martu 2019. premijerka je izjavila da se razgovara sa partnerima iz „Vensija“ kada je za njih najbolje da se Ugovor objavi.

„Ukoliko se desi da bude delova ugovora koji neće biti objavljeni, razlog će biti to što su oni službena tajna zbog konkurentnosti ’Vensija’“, poručila je Ana Brnabić.

U međuvremenu ugovor ne samo što nije objavljen, nego se konstantno dodatno produžava važenje tajnosti. Iz toga je jasno da vlast nema nameru da objavi ni ovaj ugovor, kao ni niz drugih koji su od javnog interesa za građane.

Šta sve država krije
Podsećamo, do danas nismo imali priliku da vidimo ni ceo ugovor o izgradnji Beograda na vodi, zatim ugovor o osnivanju „Er Srbije“, a klauzulu o tajnosti nosi i ugovor sa „Fijatom“. Tajan je i memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ koji je potpisan sa kineskom kompanijom „Power China International Group Limited”, ali i cena po kojoj su nabavljane vakcine, ugovori o kupovini respiratora, kao i podatak o tome koliko smo platili spomenik Stefanu Nemanji.

 

BONUS VIDEO: Demonstracije ispred Skupštine Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare