Ana Brnabić konferencija za novinare Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da niti hvali, niti kudi bivše vlade Srbije kada je reč o projektu rudnika litijuma, već samo ukazuje na "brutalno političko licemerje sadašnje opozicije".

Ako nešto znači, mislim da je to što su uradili bilo dobro, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare, čitajući delove strategije koju je donela vlada Demokratske stranke (DS) 2012. godine u vezi eksploatacije rude jadarita.

Ako postoji bilo koji projekat koji je kontinuitet, onda je to taj projekat, navela je Brnabić i ukazala da su sada svi „primorani da gledaju i slušaju Srđana Milivojevića iz DS koji je protiv rudnika litijuma, a sve vreme je u toj stranci“.

Tačno je, oni nisu izdali dozvolu za eksploataciju, već su dali istražnu dozvolu 2004. godine, a od tada su različite vlade DS i Demokratske stranke Srbije – ili zajedno, devet puta proširivali opseg istraživanja Rio Tintu, rekla je Brnabić.

Čim sam ukinula tu uredbu, kao premijerka, odmah su promenjeni narativi u opozicionim medijima. Onda su SNS i Ana Brnabić krivi, a najodgovorniji je Aleksandar Vučić, jer će Srbija da plati odštetu Rio Tintu na arbitraži, podsetila je.

Hajde da spustimo loptu i razgovaramo kao ljudi, rekla je predsednica parlamenta, napominjući da su bivše vlasti učinile sve što je bilo potrebno kompaniji Rio Tinto.

Brnabić je rekla kako mora da zahvali lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu što je tokom obraćanja medijima potvrdio svaku njenu reč.

Za neverovati je, ali hvala mu, nisam očekivala tako dobru saradnju sa opozicijom. Izašao je i nije demonatovao nijednu stvar, osim one da mu je Marko Blagojević kum.

Izvinjavam se, ako sam pogrešila, ali verujem da su najbliži saradnici, rekla je Brnabić i istakla da je Blagojević prodao zemlju u Loznici kompaniji Rio Tinto, 64 ara šume i 2,62 hektara njive za 717.000 evra, a sada protestuje protiv te kompanije.

Brnabić je novinarima predočila i da je kandidat liste „Srbija protiv nasilja“ za gradonačelnika Loznice prodao svoju zemlju Rio Tintu.

Da li su bili svi informisani na toj listi, možda nisu bili informisani, bili su prevareni ili se radi o političkom oportunizmu. Ovo je političko licemerju bez presedana u modernoj istoriji Srbije, rekla je Brmabić.

Ona je odbacila navode da targetira građane objavljivanjem informacija kako su prodali zemlju.

Ne targetiram građane i nisam iznela nikakve cifre iz ugovora, osim za Blagojevića, a to sam videla u medijima, dodala je ona, dodajući kako će „građani odlučiti“ da li ona negog targetira ili ne.

Brnabić je ponovila da je ceo put za Rio Tinto bio trasiran u prošlosti, a ova vlada insistira da čitav lanac vrednosti bude u Srbiji i da evenutualna eksploatacija bude u skladu sa najboljim pravilima i ekološkim standardima.

Da vidimo zajedno, evo neka oni kontrolišu, da dođu na razgovore, sve standarde životne sredine, da dovedemo čitav lanac vrednosti u Srbiju, umesto da se lažemo, zavaravamo i zaluđujemo narod i svaki dan raspravljamo da li je crno- belo, istakla je Brnabić.

On je upitala, kad Đilas govori o Pinku, rijalitijima i nacionalnim frekvencijama, kada su prvi put dodeljene frekvencije i ko je u Srbiju doveo prvi rijaliti šou.

Prema rečima Brnabić, Finska planira otvoreni rudnik, a u Srbiji bi bio podzemni.

Finska neće dozvoliti da generacije Finaca budu zavisne od uvoza svega. Energetska bezbednost je stub nacionalne bezbednosti, a mi ovde razgovaramo nacionalnoj bezbednosti kada razgovaralo o litijumu. To radi jedna Finska, Nemačka, Norveška kada vadi naftu iz mora, navela je.

Brnabić je rekla da se bavi pitanjem 38.000 potpisa Narodne inicijative protiv eksploatacije litijuma, da nema nikakav problem sa tim, ali nema 100 odsto vremena da se tome posveti.

U tajkunskim medijima vidim da ne radim svoj posao za platu koju primam. Radim na ODIHR preporukama, pripremamo predlog zakona o komisiji koja će raditi reviziju biračkog spiska, rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare