Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, JULIEN WARNAND

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Evropske narodne partije, Mihael Galer, rekao je za Nova.rs da je veoma loše to što je ruska državna televizija "Raša tudej" dobila propagandno upurište u Srbiji.

Ruska državna televizija „Raša tudej“ otvoriće svoje predstavništvo u Srbiji, objavio je danas portal Nova.rs. Reč je o TV stanici kojoj je EU zabranila emitovanje zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu.

Pročitajte još...

Inače, Savet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cele EU. Kako su preneli mediji, sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb stranice i aplikacije, a sve relevantne licence, ovlašenja i dogovori o distribuciji su suspendovani, naveli su u Savetu EU.

U Briselu su ocenili da su ta dva medija važni instrumenti u „podsticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju „značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU”.

Reagujući na ovu informaciju, Mihael Galer, poslanik iz redova Evropske narodne partije, čiji je pridruženi član i vladajuća Srpska napredna stranka, navodi da je očigledno da u Srbiji postoje strukture koje su naklonjene Rusiji.

„Očigledno da postoje i one koje još uvek ne znaju gde joj je mesto. Veoma je žalosno što propagandno oruđe režima, koji vodi istinski fašistički agresorski rat protiv Ukrajine, koje je tamo poslednji put viđeno tokom agresorskog rata fašističke Nemačke, dobija tako propagandno uporište u Srbiji. Кome to služi“, upitao je on.

Ovo nije prva reakcije iz Evropske unije nakon informacije da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva „Raša tudej“.

Poslanik Evropskog parlamenta, Klemen Grošelj, rekao je za Nova.rs da je otvaranje ruske državne televizije  još jedan pokazatelj da šef srpske države, Aleksandar Vučić, udaljava našu državu od EU.

„To je za mene užasna vest. To pokazuje da Vučić sve više prestaje da bude proevropski političar i postaje suprotno od toga. Nažalost, to je realnost koju imamo u Srbiji“, rekao je on.

Istim povodom reagovao je i portparol Evropske komisije, Piter Stano, koji je poručio da Srbija mora da se uzdrži od jačanja veza sa Rusijom.

„Ne želeći da komentarišemo najave o namerama, dozvolite da podsetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Raša tudej je deo instrumenatarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru N1.

BONUS VIDEO Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare