Foto: REUTERS/Vincent Kessler/Guliver

Na Komitetu ministara Saveta Evrope (SE) danas je održana diskusija o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju ali bez zaključka o datumu stavljanja na agendu ponovne rasprave, izjavila je ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Ðurović.

„Sama odluka o aplikaciji za članstvo nije bila deo dnevnog reda jer smo to tražili, ali je bila održana diskusija o tome gde su članice imale priliku da iskažu stavove o ovom pitanju“, kazala je Đurović za Euronjuz Srbija.

Kosovo nije bilo na dnevnom redu, a rasprave u Komitetu ministara su poverljive pa u ovoj fazi nemamo više informacija, rečeno je agenciji Beta u Pres službi Saveta Evrope.

Ambasadorka Đurović je rekla da je Srbija imala „intenzivnu diplomatsku aktivnost“ da zemlje članice upozna sa svojim stavovima i ukaže na štetnost procesuiranja zahteva Kosova da se učlani u SE.

„Iako je najavljeno da bi to mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda, mi smo se tome oštro suprotstavili i na kraju održana je samo diskusija na tu temu, gde smo mogli da vidmo podeljenost u Komitetu ministara SE na nivou ambasadora po ovom pitanju“, rekla je šefica misije Srbije pri SE.

Većina članica SE, prema njenim rečima, insistira na očuvanju jedinstva organizacije i „svesni su da pitanje koje ne nailazi na razumevanje 12 zemalja članica SE, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, može da unese podele u Komitet ministara“.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za punopravno članstvo u Savetu Evrope, a da bi bio uzet u razmatranje potrebna je dvotrećinska podrška u Komitetu ministara SE.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica SE zahtev za članstvo stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sednici. Po dobijanju dvotrećinske većine u tom telu, zahtev se prosledjuje Parlamentarnoj skupštini SE.

Ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini SE, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

BONUS VIDEO Kako je Mask razbeseneo svet poređenjem Kosova i Ukrajine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar