Foto:Zoran Lončarević

Dok u Srbiji traje rasprava ili bolje utvrđivanje šta je tačno potpisano i dogovoreno, u Prištini od samog potpisivanja ističu da je Izrael praktično 22 minuta nakon potpisa na sporazum u Beloj kući, priznao Kosovo. Danas je o tome pred novinarima govorio i jedan od učesnika sastanka u Vašingtonu, Avdulah Hoti.

„Bilo ko da ima nedoumice da ovaj sporazum krši suverenost države Kosovo, je pogrešan. Mislim da ovo priznanje koje je od Izraela stiglo 22 minuta nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, samo jača suverenitet države Kosovo“, rekao je Hoti.

On ne sumnja da će sporazum biti sproveden.

„Sklopljen je u Beloj kući i ne verujem da bilo koja druga kancelarija ima veći kredibilitet da obezbedi sprovođenje sporazuma“, dodao je Hoti.

Kako je naveo, priznanje Izraela nije iznenađenje, jer su bili u kontaktu sa Belom kućom. Međutim, kosovski premijer je, sa druge strane, izenađen brzinom postizanja dogovora o međusobnom priznanju.

Govoreći o mini Šengenu, Hoti je pojasnio da je prištinska delegacija bili protiv ove tačke sporazuma, ali da se na zahtev SAD, Kosovo ipak pridružilo ovoj regionalnoj inicijativi.

„Kada nam je to predstavljeno u Vašingtonu, bili smo protiv, ali je Bela kuća tražila da se pridružimo ovoj regionalnoj inicijativi. Dakle, naš stav jeste bio protiv, Bela kuća je zahtevala i složili smo se“, kazao je Hoti.

Svojim koalicionim partnerima poručio je da on u dijalogu predstavlja Vladu, a ne sebe, te da se „nijedno članstvo u međunarodnim organizacijama i nijedno novo priznanje ne mogu postići bez podrške Sjedinjenih Država i ključnih zemalja EU“.

Kada je u pitanju tačka sporazuma koja se odnosi na jezero Gazivode, a kojoj se žestoko protivio Hotijev koalicioni partner – Ramuš Haradinaj, a potom, kada je, kako je sam potvrdio, izmenjena, pristao da podrži sporazum, Hoti navodi da će „energetsko odeljenje uraditi studiju izvodljivosti na osnovu koje će biti poznato kako će se ta voda koristiti“.

Dodao je još da je sa „stola uklonjena razmena teritorija“ i podvukao da neće biti tačke koja utiče na suverenitet Kosova.

Osvrćući se na formiranje Zajednice srpskih opština – temi koja je ovog ponedeljka pokrenuta u sklopu nove runde dijaloga u Briselu, Hoti je rekao da je to „državna obaveza“, kao i da će videti kako će napredovati u tom pravcu, prenosi Koha.

„Ono na čemu radimo je da se dogovorimo o metodologiji kako tretirati državni dug i ratnu odštetu u skladu sa konvencijama“, dodao je Hoti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar